ianuarie 27, 2023

Depolitizarea instituțiilor rămâne doar o glumă

Indiferent de culoarea politică, am auzit, de-a lungul anilor, zeci de membri de partid, ajunși în funcții înalte, vorbind despre depolitizarea instituțiilor și numirea pe posturi în baza criteriilor de competență și performanță. Doar că una e teoria, alta e practica.

Suntem în plin proces de găsire a directorilor și directorilor adjuncți pentru unintățile de învățământ din țară, de data aceasta prin organizarea de concursuri. Multă vreme și aceste posturi au fost ocupate, pe alocuri, de persoane preferate de un partid sau altul, prin “detașare în interesul învățământului”.

Și, exact în această perioadă, o statistică întocmită de edupedu.ro ne arată cât de “depolitizat” este sistemul de învățământ din România. Din cele 42 de funcții de inspectori școlari generali din țară, 38 sunt ocupate de membri PNL și UDMR, scrie edupedu.ro.

Numirea acestor inspectori în funcții a fost făcută prin ordin semnat de miniștrii Educației – Monica Anisie și Sorin Cîmpeanu – în ultimii 2 ani.

Vasile Bulgărean, șeful Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, figurează pe lista întocmită de edupedu.ro ca și “candidat PNL la primăria Zalău în 2020”.

Fostul inspector școlar general de la ISJ Sălaj este Maria Pop, soția ex-senatorului PSD, Gheorghe Pop.

Despre depolitizarea sistemului educațional vorbea chiar și șeful statului, Klaus Iohannis, în decembrie 2018, la lansarea proiectului “România educată”, acuzând atunci PSD că este politizatorul sistemului educațional. Între timp, polii de putere s-au schimbat, dar depolitizarea nu s-a produs încă. Nici în învățământ, nici în alte domenii.

“Actualele inspectorate școlare trebuie desființate și înlocuite cu structuri de profesioniști. (…) Dacă acum intri într-un inspectorat și nu scot toți carnetul de partid, înseamnă că este o minune”, spunea, în urmă cu 3 ani, președintele României.

USR a propus, fără sorți de izbândă până acum, desființarea inspectoratelor școlare, pe care le consideră “una dintre principalele surse de influență politică în sistemul de educație și una dintre cele mai mari frâne în calea modernizării învățământului, prin cenzura aproape totală a autonomiei școlare, sub toate aspectele ei: catedre, norme, personal, numiri de directori, alocări de fonduri etc”. Conform propunerii, atribuțiile de ordin administrativ ale inspectoratelor școlare ar putea fi transferate către consiliile de administrație ale școlilor.

3 thoughts on “Depolitizarea instituțiilor rămâne doar o glumă

  1. În primăvara lui 1990 am crezut că România s-a schimbat cu adevărat, era un post de inspector școlar în județul meu de proveniență, așteptam cu emoție să dau concurs de competență. Între timp, PDSR-ul a pus gheara și și-a NUMIT oamenii peste tot! Mai apoi s-au ținut „concursuri” la care a reușit „cine trebuie”. M-am dus la un concurs de director adjunct, dar, în ultima clipă a apărut un UDMR-ist care mi-a mărturisit că trebuia să ia postul alocat lor. Mai știu multe alte exemple, ca oricare dintre dv. Să nu-mi vorbească nimeni în România de „depolitizare”!

  2. “România lucrului bine făcut “!!! Aceasta tara nu își va reveni niciodată ! Suntem un popor blestemat !!! Așa ca ….zâmbiți ! Mâine o sa fie și mai rău!!!

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut