Democratia costa

Alegerile europarlamentare reaprind spiritele in interiorul partidelor cu pretentii.Primele locuri din lista fiecarui partid sunt ocupate,sau ar trebui sa fie, de oameni cu notorietate, dar bataia a continuat pentru toate locurile eligibile. Democrat liberalii s-au inteles si au facut publica lista finala. Pe primele trei locuri sunt, in ordine, Theodor Stolojan, Monica Macovei, fost ministru al Justitiei si Cristian Preda, fost consilier prezidential. In PSD a intrat zazania, dupa ce, Lavinia Sandru, de la fostul PIN, s-a autopropus pe lista social democratilor. PSD-istii au asezat-o, insa, pe locul intrusului si, se pare, lista va fi inceputa cu actualii europarlamentari Adrian Severin, Rovana Plumb si Daciana Sarbu. Furtuna s-a abatut si printre liberali.
Schimbarea conducerii partidului se va resimti si in lista de candidati pentru Parlamentul European. Oamenii lui Tariceanu vor fi inlocuiti cu oamenii lui Crin Antonescu. Primul loc ii va reveni fostului senator Norica Nicolai, care a pierdut batalia pentru Parlamentul national. Si, pe lista nu se vor mai regasi actualii europarlamentari liberali Daniel Daianu si Adrian Cioroianu.
Dupa definitivarea listelor, va incepe campania electorala si fiecare partid va incerca sa maximizeze sansele propriilor candidati. O sarcina deloc usoara, avand in vedere fie si numai distanta dintre electorat si cei care asteapta sa fie votati. Este adevarat ca actualii europarlamentari au stat doar un an si ceva in forul legislativ european, dar cati dintre romani stiu cine sunt? Ca sa nu mai intrebam ce au facut pentru noi, pentru tara. Iar vina nu este a noastra, ci a lor. Si se va cuantifica, aproape sigur, intr-o prezenta la vot poate mai mica decat la primele europarlamentare. Si asta, mai ales in judetele care nu au nici un candidat, cum este si Salajul,si care vor mai trebui sa astepte mult si bine pana sa vada fata unui europarlamentar. Un lucru e sigur. Cei 33 de alesi europeni ne vor costa, fiecare, peste 7000 de euro, lunar. Si ne mai miram de ce e bataie pe liste si, mai ales, pe un loc eligibil. Dar democratia costa!

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *