Decontarea serviciilor medicale se va face in baza unui contract-cadru de la 1 august

Intrarea în vigoare a noului contract-cadru pe anul 2016 a fost amânata mai bine de șase luni, lucru fara precedent pâna în prezent. Reprezentanții sindicatului “Sanitas” Salaj susțin ca guvernanții nu au oferit o explicație pentru aceasta situație, care este cel puțin nefireasca. 

“Niciodata, în nici un an, nu s-a întâmplat sa ajungi la 1 iulie și sa nu ai contract semnat cu Casa de Asigurari de Sanatate. S-au semnat acte adiționale pe luna iulie; aceasta reglementare a Guvernului este legala, dar nu este morala, etica, fireasca”, ne-a declarat Chelement Hodiș, liderul sindicatului “Sanitas” Salaj.
Contractul-cadru este documentul-cheie în acordarea asistenței medicale, a medicamentelor și dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate. Sau, altfel spus, actul pe baza caruia furnizorii de medicamente și servicii medicale (spitale, laboratoare, farmacii) îl încheie cu Casa de Asigurari de Sanatate pentru decontari.
Olga Stana, președinte interimar al Casei Județene de Asigurari de Sanatate Salaj, a precizat ca noul contract-cadru va intra în vigoare la începutul lunii stop_coloana august, iar în luna iulie furnizorii de servicii medicale vor lucra pe baza de acte adiționale. 29 iulie este data la care se va finaliza acțiunea de contractare.
Deși au semnat actele adiționale, cei 112 medici de familie din Salaj sunt nemulțumiți de noul contract-cadru. CAS Salaj nu poate sa intervina, decât sa-i pofteasca la contractare, spune Olga Stana. Medicii de familie ar vrea salarii mai mari, dar exista niște limitari bugetare și, pentru fiecare segment de activitate, a primat încadrarea în bugetul aprobat la începutul anului.
Conform noului contract-cadru, publicat zilele acestea, valoarea minima garantata al punctului per capita a crescut de la 4 lei la 4,3 lei, iar valoarea minima garantata a unui punct pentru plata pe serviciul medical este de 2 lei în loc de 1,9 lei, cât era înainte.

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *