Numarul autorizatiilor de constructie pentru cladiri rezidentiale din luna august a anului curent a fost de 4.652, in scadere cu 23,2 la suta fata de luna august.
Astfel, in august 2009 s-au eliberat 4.652 autorizatii pentru construirea de cladiri rezidentiale, din care 64 la suta sunt pentru zona rurala. Pe ansamblu au fost eliberate cu 1.405 mai putine autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale decat in aceeasi luna a anului precedent, scadere reflectata in toate regiunile de dezvoltare. Cele mai importante scaderi au fost inregistrate in regiunile de dezvoltare Bucuresti-Ilfov (-344 autorizatii), Nord-Vest (-257 autorizatii), Nord-Est (-243 autorizatii) si Sud-Muntenia (-194 autorizatii).
Totusi, conform datelor Institutului National de Statistica, fata de luna anterioara se evidentiaza o crestere a numarului de autorizatii de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale in cinci regiuni de dezvoltare, respectiv Nord-Est (+136 autorizatii), Sud-Muntenia (+52 autorizatii), Sud-Vest Oltenia (+45 autorizatii), Sud-Est (+33 autorizatii) si Vest (+32 autorizatii). In celelalte regiuni de dezvoltare s-au inregistrat scaderi ale numarului de autorizatii eliberate pentru construirea de cladiri rezidentiale.
Doar 33.000 de autorizatii in 8 luni
In primele opt luni ale acestui an s-au eliberat 33.034 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 20 la suta fata de perioada corespunzatoare a anului precedent. Cele mai semnificative scaderi s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare Bucuresti-Ilfov (-2.376 autorizatii), Sud-Muntenia (-1.281 autorizatii), Centru (-1.043 autorizatii) si Nord-Est (-1.039 autorizatii).
De mentionat ca ancheta de conjunctura realizata in septembrie de Institutul National de Statistica printre managerii firmelor romanesti de constructii arata ca in acest domeniu se prognozeaza o scadere, atat a productiei, cat si a stocului de contracte si comenzi, ceea ce va conduce si la reducerea numarului de salariati.