noiembrie 26, 2022

Declaratia unica 2020 continua sa existe in lumea fiscala, pentru cei cu venituri independente

Declaratia unica intra deja in al treilea an de "existenta fiscala". Aceasta este folosita indeosebi de catre persoanele fizice autorizate (PFA), de cei care obtin venituri din profesii liberale, chirii sau dividende. E bine de stiut ca formularul fiscal se depune pentru estimarea veniturilor pe 2020 pana la jumatatea lui martie, chiar si la ghiseu. Prin intermediul acestuia, contribuabilul declara cat castiga si cat are de platit la stat ca impozit si contributii sociale.
Formularul fiscal se foloseste anul viitor pentru estimarea veniturilor pe 2020, in scopul stabilirii impozitelor si eventualelor contributii sociale la pensii (CAS) si sanatate (CASS).
Pana pe 15 martie 2020, se poate definitiva si declaratia pe anul 2019.
In acelasi timp, acelasi formular fiscal este intrebuintat si pentru asigurarea voluntara la sanatate, pentru plata contributiilor la sanatate. Dovada depunerii declaratiei este necesara apoi incheierii contractului de asigurare voluntara la sanatate.
Declaratia unica vizeaza veniturile din activitatile independente, drepturi de proprietate intelectuala, cedarea folosintei bunurilor (chirii), activitati agricole impuse in sistem real, silvicultura, piscicultura, veniturile din investitii, alte venituri, cu exceptia celor ce obtin venituri pentru care impozitul si contributiile sunt retinute.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *