Declarația privind beneficiarul real se poate depune până în octombrie

Termenul de depunere a declarației privind beneficiarul real a fost prelungit până la 1 octombrie. Noul act normativ a fost publicat deja în Monitorul Oficial.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, cataloghează acest formular drept “o declarație care a fost mult discutată în trecut și pe care am avut abordări în Parlament, a fost reintrodusă intempestiv în legislație, fără un termen clar de revenire, introducând incertitudine în piață”. Cu toate acestea, la finalul ședinței de Guvern de săptămâna trecută, ministrul nu a putut spune concret de ce declarația nu este, pur și simplu, desființată, mai ales că partidele care au constestat-o sunt acum la putere.

“În perioada aceasta, ne gândim la un sistem care să fie agreat cu toată lumea, pentru a putea aplica un sistem mai nebirocratic. Este, până la urmă, un angajament pentru debirocratizare pe care l-a avut şi formațiunea noastră și acest guvern și un angajament să urmăm și noi cele mai bune practici din UE, pentru că, până la urmă,  este o directivă în toată UE; avem 27 de state care o aplică, haideți să ne uităm și noi cum fac ceilalți și să luăm şi noi exemplu de bune practici. Deocamdată este o veste bună că nu mai există. Era o sancţiune de minim 5.000 de lei dacă nu se depunea această declarație în termen de 15 zile de la depunerea situațiilor financiare, ea intrând în vigoare tocmai în perioada în care se depuneau situații financiare, existând incertitudinea – dacă cine a depus deja, mai trebuie să o depună – pentru că erau alte legi în vigoare la momentul depunerii. Interpretări diferite, desigur. Am avut și noi una, dar măcar acum s-au clarificat lucrurile și, până pe 1 octombrie, sperăm să venim cu un cadru general valabil și nebirocratic”, a declarat Claudiu Năsui.

Inițial, în baza Legii nr 129/2019, firmele erau obligate să depună la înmatriculare, anual sau ori de câte ori intervine o modificare o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăţilor. Reglementările trebuiau puse în aplicare în termen de un an.

În aprilie 2021, după o serie de modificări legislative, prin Legea 101/2021 s-a introdus obligația persoanelor juridice de a depune o declarație privind beneficiarii reali în termen de cel mult 15 zile de la depunerea situațiilor financiare anuale. Mai mult, noua lege a extins categoriile celor obligați să depună această declarație. Mai exact, și persoanele juridice cu asociați doar persoane fizice, care erau exceptate până în aprilie 2021, trebuie să declare beneficiarul real al activității economice la Registrul Comerțului.

Reprezentantul legal al societății (administratorul) trebuie să completeze și să depună o declarație pe proprie răspundere care trebuie să cuprindă datele de identificare ale beneficiarilor reali, precum și modalitățile în care se exercită controlul asupra persoanei juridice, conform criteriilor stabilite de lege.  

Potrivit legii, beneficiarul real al unei societăți este cel care deține direct sau indirect 25% + 1 din numărul acţiunilor sau părților sociale, cel care participă în capitalul unei firme într-un procent de peste 25% sau cel care controlează direct sau prin alte mijloace activitatea societății respective.

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *