Faimos în toată ţara pentru performaneţele lui, Centrul de recuperare, tratament şi îngrijire “ACAS}” din Zalău este o unitate de recuperare locomotorie pentru copii şi adulţi. “ntre anii 2000 şi 2004 s-a desfăşurat construirea centrului de către Fundaţia Olandeză CaSa/Care centre Sălaj, investiţiile fiind plătite în proporţie de 90 la sută de către sponsorii olandezi. Pe data de 31 mai 2004 s-a finalizat construcţia şi a putut fi pregătită pentru a oferi tratament şi recuperare. Parteneriatul extern s-a extins prin colaborare cu fundaţiile Friends şi Intercomunal Romania Comti din Norvegia. Din octombrie 2004 până în ianuarie 2007 a fost nevoie de timp pentru a afla cum se lucrează în domeniul recuperării în România, pentru a instrui mulţi specialişti, pentru a găsi o modalitate de cooperare cu specialişti din Sălaj şi Cluj. “n această perioadă au fost trimise mai multe persoane (medici şi asistente) pentru specializare în {ara Lalelelor. Să nu uităm că sufletul acestui centru de recuperare de la poale de Meseş a fost şi este medicul olandez dr. Josef Sampermans. Şi mai ales să spunem că prin binefacerile făcute bolnavilor, Centrul şi-a câştigat o faimă încât vin aici oameni să se vindece ca la un loc în care se fac minuni. Pentru că chiar se fac minuni.
Autorităţile dau cu piciorul sponsorizărilor din Olanda
Centrul “Acasă” se confruntă cu mari greutăţi, ceea ce va duce la imposibilitatea de a mai oferi servicii de recuperare de bază de înaltă calitate.
Dr. Josef Sampermans ne-a invitat ieri pentru a transmite prin intermediul presei cu părere de rău că autorităţile pun Centrul în imposibilitatea de a oferi servicii specializate de îngrijiri la domiciliu persoanelor care au nevoie, Şi, de asemena, în imposibilitatea de a oferi terapie specifică pentru copiii cu cifoscolioză.
“Nu pot explica oamenilor motivul pentru care nu există posibilitatea găsirii de fonduri pentru aceste îngrijiri de bază. Nu pot explica nici sponsorilor olandezi care au investit bani foarte mulţi în acest proiect. “n această situaţie, sponsorii olandezi nu vor mai aduce nici un leu în plus pentru aceste proiecte, deşi este foarte dureros pentru toată lumea”, a mai spus dr. Sampermans.
Peste 8.000 de pacienţi în aşteptare
Din ianuarie 2007 şi până în ianuarie 2016, Centrul de recuperare, tratament şI îngrijire “Acasă” a spitalizat 16.479 de pacienţi. Consultaţii în ambulator au fost acordate unui număr de 3.436 de pacienţi, iar alţi 25.279 de pacienţi au beneficiat de tratament în ambulator. 461 de persoane au beneficiat de îngrijiri la domiciliu, iar la 570 de pacienţi li s-au aplicat terapii pentru cifoscolioză. Pe lista de aşteptare pentru spitalizare în acest moment se află înscrise 6,550 de persoane, iar pentru ambulatoriu sunt în aşteptare 1.680 de persoane. Asta însemnă că pacienţii pot beneficia de tratament de recuperare de acum peste 30 de luni în funcţie de priorităţi!
Centrul are posibilităţi mari, bolnavi sunt prea mulţi,
dar decidenţii români sunt împotriva vindecării lor
Necazurile sunt de mai multe feluri. Acum doi ani, la nivel naţional s-au diminuat numărul de paturi din spitale, la propunerea Casei Naţionale de Sănătate. De la Fundaţia Acasă din Zalău au fost luate atunci 20 de paturi. De la Spitalul Judeţean nu s-a luat nici un pat. Anul trecut a fost diminuat din nou numărul de paturi de la Fundaţia Acasă, cu 6 paturi. De la Policlinica Ciobanca s-au mai luat vreo 4 paturi. Dar de la Spitalul Judeţean iar nici nici unul.
“n contextul în care se aşteaptă doi ani şi jumătate pentru o internare la “Acasă”, tu, Casa de Sănătate, vii şi-i diminuezi numărul de paturi. La ora actuală, Centrul funcţionează cu doar 94 de paturi.
Culmea nepăsării este că de doi ani, în cadrul Centrului Acasă există un departament nou, utilat deja cu 30 de paturi. Paturile nu pot fi folosite, deoarece capacitatea centrului este redusă cu 26 de paturi.
“Ar fi posibilitate de tratare a mai multor pacienţi, dar autorităţile nu ne lasă”, spune Sapermans.
Paturile zac goale, bolnavii zac în aşteptare. Doar la noi se poate întâmpla asta. Şi nu ţi-ar fi ciudă, dacă Centrul Acasă nu ar dispune de personal. La ora actuală aici îşi desfăşoară activitatea 9 medici specialişti, 21 fizioterapeuţi, un ergoterapeut, 3 psihologi logopezi, 32 de asistente medicale, 32 de infirmiere, 7 bucătărese şi alţi 14 angajaţi. stop_coloana
“ncă din anul 2001, Fundaţia Acasă a început să ofere îngrijiri la domiciliu. Atunci erau 9 asistenţi medicali care au beneficiat de cinci luni de instruire în clinici olandeze, care ofereau îngrijire la domicilui. Doar un grup restrâns de de pacienţi a putut fi ajutat, deoarece nu exista finanţare din partea română. Toate costurile au fost acoperite prin sponsorizări din Olanda.
Din anul 2007, Fundaţia Acasă a putut să ofere servicii de îngrijire la domiciliu parţial, subvenţionate de către municipalitate. Cea mai mare parte din bugetul necesar provenea din sponsorizări. Din cauza bugetului redus, nu pot beneficia de îngrijiri la domiciliu decât 45 de pacienţi lunar. “n departamentul de îngrijiri la domiciliu lucrează un manager interimar şi şase angajaţi. De o vreme încoace, Curtea de Conturi şi-a băgat şi ea codiţa. A socotit că nu nu se pot finanţa din fonduri publice aceste nevoi, de altfel tot publice, şi a informat municipilitatea să nu mai acorde bani pentru cei ce vor fi îngrijiţi la domiciliu. Aici, Curtea de Conturi a amestecat serviciile sociale, care se desfăşoară prin DASC, cu serviciile medicale pe care le oferă Fundaţia Acasă.
“Dacă nu vom putea schimba aceste regului şi dacă nu vom putea obţine un contract din partea autorităţilor române avem doar o singură opţiune; să încetăm imediat furnizarea serviciilor de îngrijiri la domiciliu”, a precizat cu tristeţe dr. Josef Samperman.
Copii condamnaţi prin nepăsare să devină adulţi cu handicap
O boală cumplită care obstrucţionează mobilitatea pieptului şi poate provoca în unele cazuri probleme respiratorii îşi face de cap prin Zalău. Ea se numeşte cifoscolioză (curbarea laterală a coloanei vertebrale). “n municipiul de sub Meseş, din 3.800 de copii consultaţi de medicul specialist pediatru, 402 aveau cifoscolioză. “n majoritatea ţărilor din Vestul Europei, 2,5 la sută din copiii între 12 şI 18 ani au cifoscolioză. “n Zalău raportul este de 13 la sută. Specialiştii de la Fundaţia Acasă au început să facă terapie după programul şcolar încă din 2012. Până acum au beneficiat de tratament peste 570 de copii. Pentru a putea pune un diagnosctic corect şi pentru a putea controla efectul terapiei, Fundaţia Acasă a achiziţionat un aparat special, care este unic în ţară şi nu foloseşte radiaţii, deoarece acestea sunt periculoase la vârste fragede. Aparatul a costat 34.000 de euro şi a fost sponsorizat integral de către olandezi. Rezultatele sunt extraordinare. Acum câtev zile, însă, Curtea de Conturi a informat municipalitatea că nu poate să finanţeze din fonduri publice tratarea cifoscoliozei.
“Dacă nu vom reuşi să obţinem un contract cu autorităţile române, trebuie să ducem aparatul în magazie şi să încetăm terapia pentru copiii cu cifoscolioze. Aceia care împiedică Fundaţia Acasă să trateze pacienţii cu cifoscolioză trebuie să înţeleagă că ei vor fi responsabili pentru viitoarele persoane cu dizabilităţi. Fundaţia acasă are cei mai buni specialişti şi cele mai bune echipamente pentru a oferi tratamente eficiente, care nu vor fi folosite în viitor, în foarte scurt timp”, a spus dezamăgit medicul olandez.
E chiar imposibil să faci ceva bine în România?
Partea română contribuie la Centrul Acasă prin Casa de Sănătate, Primărie şi DASC. Fundaţia Acasă are frecvente negocieri şi discuţii constructive cu aceştia. “nsă, în fiecare an, fundaţia întâmpină probleme. Aceste probleme sunt cauzate de faptul că în timpul anului reglementările naţionale sunt modificate prin lege. Fundaţia n-are prezicători să vadă care vor fi următoarele schimbări legislative. Asta însemnă că îi este foarte greu să dezvolte o strategie pe termen lung. “nţelegem că nu sunt fonduri, că se taie bugete, însă Fundaţia Acasă ajută mulţi oameni prin serviciile sale în cel mai eficient mod, la costuri foarte mici. Nu acestea sunt serviciile pentru care trebuie să facem economie, deoarece costă mult mai mult pe termen lung dacă se dezvoltă complicaţii.
Dr. Josef Sapermans speră că “autorităţile române vor găsi soluţii pentru a salva aceste proiecte pentru îngrijire, recuperare şi prevenirea complicaţiilor severe”.