Decizia de pensionare, anulata printr-o cerere

Noi prevederi legale pentru pensionari
Legea nr. 209 din 2 iunie 2009 aduce cateva noutati Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii. “Aceste schimbari sunt bune si pentru sistem si pentru oameni. Nu vor mai fi atatea incompatibilitati. Se va putea evita crearea de debite si nemultumiri din partea asiguratilor. Desi modificarile sunt putine, sunt de efect”, a precizat Florian But, directorul executiv adjunct al Casei de Pensii Salaj.
In primul rand, beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partial (cu exceptia persoanelor care exercita functia de consilier local sau judetean) va putea sa-si suspende, la cerere, pensia in cazul in care doreste sa se reangajeze. Tot printr-o simpla cerere poate sa-si solicite din nou drepturile de pensie. Plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care s-a depus cererea. Aceeasi prevedere este valabila si pentru pensionarii de invaliditate de gradul I sau II.
O alta modificare importanta este cea a anularii deciziei de pensionare. “Pana acum, decizia emisa de casa de pensii putea fi contestata numai in instanta, iar anularea ei era practic imposibila, deoarece se anula doar daca erau nereguli de ordin legislativ. Daca un asigurat primea decizia de pensionare, iar intre timp se razgandise din diverse motive, nu mai putea da inapoi. Acum, aceasta se poate anula la cererea titularului, in termen de 45 de zile de la comunicare”, a conchis oficialul CJP Salaj.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *