In 11 Martie sunt alegeri pentru noul decan al Baroului Salaj

rn

Decanul Baroului Salaj, avocatul Bogdan Ilea a facut parte din delegatia condusa de presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, care a semnat ieri, 14 februarie cu Ministerul Justitiei si Parchetul General protocolul privind majorarea onorariilor din oficiu, punand astfel capat protestului initiat de cele 14 Barouri de avocati din tara.

rn

"Am facut parte din delegatia condusa de presedintele UNBR, care a semnat astazi (n.r. 14 februarie) cu Ministerul Justitiei si Parchetul General protocolul privind majorarea onorariilor din oficiu pentru avocati. Printre altele, protocolul prevede cea mai importata revendicare, adica indexarea cu 141,2 % a onorariilor penrtu avocatii din oficiu, aceasta crestere fiind raportata la cresterea salariului minim pe economie din 2015 pana in prezent. Baroul Salaj are 82 de avocati. In calitate de decan al Baroului Salaj am fost printre cei 14 decani care au initiat acest protest. In 11 februarie a inceput protestul, pe 13 februarie a avut loc intalnirea cu ministrul Justitiei, iar in 14 februarie a fost semnat noul protocol, ceea ce inseamna o premiera in relatia dintre avocati si Ministerul Justitiei. Consider ca este cea mai importanta realizare atat pentru mine personal, cat si pentru toti avocatii membri ai Baroului Salaj. Noul protocol garanteaza cetatenilor care au probleme in justitie ca vor fi aparati de avocati mai bine platiti.", ne-a declarat decanul Baroului Salaj, avocatul Bogdan Ilea.

rn

Delegatia avocatilor din Romania care au demarat PROTESTUL, in cadrul intalnirii de miercuri, 13 februarie, cu Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a obtinut urmatoarele modificari importante ale Protocolului privind onorariile pentru asistenta judiciara:
1. semnarea tripartita a noului Protocol, respectiv de catre Ministerul Justitiei, Ministerul Public si UNBR;
2. majorarea cuantumului onorariilor actuale cu 141,02%;
3. reglementarea cuantumului remuneratiei de curator;
4. eliminarea art. 10 din vechiul Protocol;
5. reglementarea expresa a interdictiei reducerii onorariilor din noul Protocol;
6. incetarea expresa a delegatiei avocatului din oficiu, la prezentarea avocatului ales;
7. introducerea unor onorarii pentru servicii noi, reglementate de cele doua Coduri de Procedura Penala si, respectiv, Civila.

rn

Potrivit noului protocol onorariile din oficiu ale avocatilor incep de la 313 lei si pot ajunge in anumite situatii pana la 24.102 lei.