septembrie 30, 2022

Debitele cursurilor de apă, sub valorile normale

Debitele si nivelurile cursurilor de apă din arealul Someș-Tisa se situează sub valorile normale pentru această perioadă. Cele mai mici valori se înregistrează pe râurile din bazinele hidrografice Tur, Crasna, Lăpuş, Iza și pe afluenții din bazinul inferior al Someșului, spun reprezentanții Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa.

În momentul actual, este asigurat necesarul de apă brută fără restricții pentru toți beneficiarii care dispun de sisteme de alimentare cu apă în regim centralizat din cele cinci județe arondate: Cluj, Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud și Sălaj. Cetățenii sunt sfătuiți să conștientizeze că este esențial să folosească echilibrat și responsabil resursele de apă de care dispunem.

“Ca urmare a temperaturilor ridicate înregistrate în ultima perioadă şi pe fondul precipitaţiilor reduse înregistrate în județul Satu Mare, sunt secate, pe anumite secțiuni, monitorizate la stațiile hidrometrice, cursurile de apă: Lechincioara (afluent al Văii Rea) – la staţia hidrometrică Boinești, Turţ (afluent al râului Tur) – la staţia hidrometrică Gherţa Mare și Valea Vinului (afluent al râului Somes) – la staţia hidrometrică Valea Vinului. De asemenea, se înregistrează fenomenul de băltire pe râul Maja (afluent al râului Crasna) – la staţia hidrometrică Corund. Nivelul acumulării Călinești-Oaș se situează cu 1,8 metri sub nivelul normal de retenție. Menționăm faptul că acest obiectiv nu reprezintă sursă de alimentare cu apă. Funcțiunile acumulării sunt: apărarea împotriva inundaţiilor, producerea de energie electrică, agrement și piscicultură, în regim natural. Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa monitorizează permanent situația acumulărilor și a cursurilor de apă”, au precizat reprezentanții companiei.

sursa foto: Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.