Conducerea Spitalului Județean de Urgență Zalău, împreună cu personalul secțiilor Neonatologie și Obstetrică-Ginecologie, au sărbătorit joi, 17 noiembrie, Ziua Mov de celebrare a Prematurității. Personalul medical a dorit să scoată în evidență nevoia de dragoste și emoție pentru micii pacienți născuți prematur, considerați în foarte multe cazuri pacienți-minune. Și asta pentru că, în ciuda greutății mici și a dezvoltării lor insuficiente, datorită îngrijirii medicale de specialitate, a emoției și afecțiunii cu care sunt întâmpinați la naștere, dar și a aparaturilor performante, ei devin eroi.

”Îmbrățișarea ne face mai puternici! Simțim acest lucru ori de câte ori avem momente grele și cineva drag ne ia în brațe. Aceeași senzație o resimt și nou-născuții prematur care sunt luați în brațe. Anul acesta, în ziua mov de celebrare a prematurității, dincolo de grija față de nevoiele medicale, să ne gândim la nevoia de emoție a micilor oameni.

De multe ori, când începe viața unui nou-născut prematur, singurul zgomot este o bătaie de inimă, de care ne agățăm împreună și îi ajutăm să respire astfel încât să facem mai ușoară tranziția spre lumea de afară. Studiile spun că nevoile emoționale și nevoia de siguranță joacă un rol în întreaga dezvoltare ulterioară a acestui mic erou, de aceea este important ca, atunci când starea o permite, să fie luați în brațe de către părinți. Vă îmbrățișăm, dragi prematuri! La mulți ani din partea echipei de conducere și din partea Secției Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Zalău!”, este mesajul publicat de reprezentanții SJU Zalău.

Potrivit statisticilor, la Secția Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Zalău, s-au născut anul trecut 1.469 de bebeluși, din care 142 de prematuri. Foarte important, în același interval de timp, nu s-a înregistrat niciun deces în rândul prematurilor anului 2021.

”Sunt trei linii mari de urmat în lupta împotriva mortalității cauzată de nașterile înainte de termen și anume: prevenția declanșării nașterii premature; personal instruit și dedicat; dotarea maternităților cu echipamente de ultimă generație. Dacă ținem la acestea și fructificăm primele 60 de secunde de viață, consider că putem reduce consecințele prematurității și putem contribui semnficiativ la calitatea vieții acestor pacienți-minune”, spune medicul Melinda Baizat, șefa Secției Neonatologie din cadrul Spitalului Județean din Zalău.

În consecință, investițiile în aparatura medicală și dotările uneia dintre cele mai importante secții din unitatea medicală s-au realizat constant și pe parcursul acestui an. În plus, se dorește achiziționarea cu fonduri prin PNRR de noi dotări importante pentru micii eroi care vin pe lume.