septembrie 24, 2023

De Ziua Armatei Române, fără ministru la Apărare. Dîncu a demisionat

2

Senatorul clujean Vasile Dîncu a anunțat, luni dimineața, că demisionează de la conducerea Ministerului Apărării Naționale. Motivul invocat este imposibilitatea ”colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei”, după cum a scris ministrul demisionar pe pagina sa personală de Facebook.

Renunțarea la portofoliul de la Apărare vine cu doar o zi înainte de Ziua Armatei Naționale, sărbătorită anual la data de 25 octombrie.

”În cursul acestei dimineți, am înaintat Prim Ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcția de ministru al apărării naționale. Redau, mai jos, textul integral: Domnului Prim Ministru al Guvernului României Nicolae – Ionel Ciucă : DEMISIE Subsemnatul, Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție.

Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române.

Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului si Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României. Vasile DÎNCU. București, 24 octombrie 2022”, a scris în postarea sa social-democratul.

În fapt, demisia ministrului Apărării vine la scurt timp după ce președintele Klaus Iohannis s-a declarat nemulțumit de declarațiile oficiale pe care Dîncu le făcuse la adresa situației internaționale, în contextul războiului din Ucraina. Acesta a provocat reacţii dure pe scena politică după ce a afirmat că negocierile reprezintă singura şansă pentru încheierea războiului din Ucraina.

Ulterior declarațiilor de presă ale lui Iohannis, Dîncu l-a sfidat prin alte declarații pe tema războiului, la TVR Info: ”Noi trebuie să facem cu toții presiuni diplomatice pentru ca rușii să se retragă și să oprească acțiunea teroristă. Nu înțeleg de ce această montură s-a făcut la București și s-a pus în această cheie, încât președintele și premierul au răspuns. Sigur că vom avea discuții. Cu siguranță că o să discutăm lămuritor asupra acestei teme. Dar cred că este o idee care mi se pare normală, este o idee pe care o auzi în fiecare zi dacă citești revista presei, ca să spun așa”.

În urmă cu doar o săptămână, Dîncu a fost la Palatul Victoria pentru a discuta cu premierul Nicolae Ciucă despre afirmaţiile sale privind negocierile de pace în Ucraina, după ce premierul afirmase că vrea să aibă o discuţie cu acesta. Temele abordate de cei doi au vizat reuniunea miniştrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles şi „calibrarea comunicării publice la nivelul Ministerului Apărării în context guvernamental”, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului, după întâlnire.

După ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, Vasile Dîncu este al doilea ministru din Guvernul PNL-PSD-UDMR care demisionează din funcție.

Interimatul la Ministerul Apărării a fost preluat de premierul Nicolae Ciucă, la propunerea liderului PSD, Marcel Ciolacu.

2 thoughts on “De Ziua Armatei Române, fără ministru la Apărare. Dîncu a demisionat

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut