februarie 6, 2023

De prin crasme adunate: Elevii de la API si “Voievod Gelu” – “campionii chiulului”

Absenteismul scolar (mai popular cunoscut sub denumirea de “chiul”) nu mai este demult un fenomen intamplator, ci mai degraba o obisnuinta pentru elevii din Romania. Iar Salajul nu face nota discordanta in privinta elevilor carora le place mai mult sa bea linistiti o cafea decat sa asiste la vreo ora plictisitoare. Incepand de la primele ore ale diminetii si pana dupa orele de curs,barurile si internet-caffe-urile din proximitatea unitatilor de invatamant sunt pline de elevi care se relaxeaza in fata unei cafele sau a unui suc (in cel mai bun caz) dar uneori cand setea e mare, merge si o bere.
Pentru a previne acest fenomen al “chiulangitei cronice”, Ministerul Administratiei si Internelor, in colaborare cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii au demarat actiuni la nivel national, prin care au monitorizat, incepand de ieri, 27 ianuarie, localurile de langa licee.
La nivel local, Inspectoratul de Politie al Judetului Salaj a organizat echipe mixte, formate din efective de politie, jandarmi si reprezentanti ai unitatilor de invatamant, incepand de ieri, care au demarat razii in municipiul Zalau in vederea depistarii elevilor care absenteaza de la cursuri si frecventeaza localurile (internet-caffe, baruri, restaurante) din apropierea unitatilor de invatamant, pentru prevenirea faptelor antisociale in randul elevilor si dispunerea masurilor legale fata de persoanele care servesc bauturi alcoolice minorilor.
Oamenii legii si dascalii zalauani si-au inceput rondul, ieri, in jurul orei 10,00. Impartiti in mai multe echipe, au luat la pas localurile din apropierea a patru licee (Colegiul “Alessandru Papiu Ilarian” (API), Liceul Mihai Viteazu, Liceul Reformat si Grup Scolar “Voievod Gelu”).
Rezultatele nu s-au lasat asteptate iar profesorii si politistii au prins “in flagrant”, cu cafeaua sau sucul in mana, 55 de elevi. In topul “chiulangiilor” se lupta pentru locul I elevii de la API si cei de la “Voievod Gelu”, raportul contabilizand cate 19 invatacei de la cele doua scoli care au preferat crasma in detrimentul cursurilor. Pe locul II se afla liceul “Mihai Viteazu” cu 15 chiulangii, iar pe III, Liceul de Arta “Ioan Sima” (3 elevi depistati in localuri). De mentionat ca Liceul Reformat se poate lauda cu elevii cei mai cuminti si devreme la cursuri deoarece echipajele mixte nu au gasit in crasme nici un elev al acestei scoli.
Rondurile dascalilor si ale politistilor vor continua si astazi cand vor fi luati in vizor elevii celorlalte licee din municipiul Zalau.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut