ianuarie 31, 2023

”De Paști, Cristos a înviat!” – expoziție de păretare la Muzeu

Muzeul Județean de Istorie și Artă găzduiește, începând din această săptămână, o expoziție interesantă de păretare cu tematică religioasă și nu numai.

”În vechile case țărănești, păretarele (cusături „de părete”), țineau loc de tablouri, postere, imagini, felicitări, urări, atenționări, binecuvântări, constatări, îndemnuri, sfaturi; această îmbinare naivă de cuvinte și imagini cu rol mobilizator, de mesaje de reamintire sau subliniere, cu umor sau dulcegărie, creștinește sau șmecherește, vorbesc, de la general la particular, despre istoria unei epoci, despre evoluția tehnicii și industriilor textile, despre istoria privată și condiția femeii, despre tehnicile de coasere și brodare dar și despre mentalitate tradițională sau atmosfera din gospodăriile vremii, despre familie, soți, dragoste, curățenie, igienă, abilitate culinară sau sărbători bisericești”, spune etnologul Camelia Burghele, unul dintre curatorii expoziției.

Păretarele expuse provin atât din colecția Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, cât și din trei colecții private care aparțin lui Mihai Petriș din Jibou, Sergiu Ghiurco din Domin și Liviu Fărcaș din Biușa. Expoziția este deschisă pentru public din 20 aprilie 2022.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut