Prin subfinantarea sistematica a medicinei de familie se pune în pericol existenta acestui sector medical si sunt pusi in pericol, implicit, si pacientii, trage un semnal de alarma Societatea Nationala de Medicina de Familie (SNMF), într-un comunicat semnat de presedintele societatii, medicul Dina Mergeani.
rn
Bugetul alocat medicinei de familie din România creste cu 6 la suta în 2019, ceea ce a generat nemultumiri majore în sector, în conditiile în care avansul acopera doar inflatia.
SNMF subliniaza ca, în 2018, cabinetele medicilor de familie au avut un buget mai mare cu 17 la suta fata de 2017, buget care a permis doar “supravietuirea” cabinetelor.
Guvernul si Parlamentului sunt somate sa îsi asume obligatia de a asigura sanatatea populatiei si accesul la servicii de sanatate.
“Speram ca ne vor sustine solicitarile prin initierea si sustinerea unui amendament pentru cresterea bugetului medicinei de familie, dovedind astfel ca înteleg importanta sectorului de asistenta medicala primara. Consideram ca interesul pacientilor si dreptul la o practica medicala eficienta sunt motivatii serioase care vor depasi barierele administrative si politice”, mentioneaza reprezentantii SNMF.
rn
Unii cu salarii dublate, altii cu nimic
rn
Potrivit SNMF, medicii de familie nu au putut asigura anul trecut cresteri salariale pentru angajati, precum asistenti medicali si alte categorii de personal, similare cu cele din sistemul bugetar, si nu au putut face investitii.
“În conditiile în care personalul medical (medici si asistenti medicali) din unitatile sanitare de stat (medicina scolara, ambulatoriu integrat, spitale) a beneficiat de finantari (salarii si bugete) marite cu pana la 100%, medicii de familie au asteptat o reparatie a acestor inechitati. S-a sperat ca guvernantii vor dispune masurile reparatorii promise cu ocazia rectificarii bugetare din august 2018, respectiv alocarea financiara pentru anul 2019”, spun reprezentantii SNMF.
rn
Salajul este campion in regiune
la deficit de medici de familie
rn
Peste 500 de localitati din România nu au medic de familie sau au mai putini medici decât ar trebui, potrivit datelor publicate de SNMF, cu adnotarea ca "medicina de familie este în prag de colaps din cauza neglijarii sistematice manifestate de guvernanti"
Harta deficitului de medici prezentata de SNMF are la baza date din 2014, de cand SNMF spune ca nu a mai avut acces la date actualizate. Si e stiut ca situatia a mers mult in rau de atunci.
Din harta deficitului de medici de familie prezentata reiese si un aspect alarmant pentru Salaj. Daca in sudul tarii si in Moldova, harta este pestrita, semn ca acolo sunt mari lipsuri, in regiunea Nord Vest doar juetul nostru apare ca o pata a neajunsurilor.
“n luna mai a anului trecut, in Salaj comunele Camar, Poiana Blenchii si Cuzaplac se alaturau grupului de cinci comune in care nu vrea de multa vreme sa stea niciun medic. Salajul ajunsese atunci sa aiba peste 15 la suta din comune fara servicii medicale
Olga Stana, directorul CJAS Salaj, spunea la vremea respectiva ca in judet exista un deficit de 15 medici de familie.
Numarul comunelor in care lipseau medicii de familie a crescut de la cinci la opt. Pe l1nga comunele Cosei, Lozna, Treznea, Zalha si Zimbor, s-au mai adaugat si comunele Camar, Poiana Blenchii si Cuzaplac. Plus de asta, in orasele Jibou si Simleu Silvaniei medicii de familie nu sunt suficienti, asa cum prevede legislatia necesarul de un medic de familie la 1.800 de locuitori.