ianuarie 31, 2023

De luni, liber la credite pentru familii tinere și studenți. Dobânzile sunt subvenționate de Guvern, prin Ministerul Familiei

Începând de luni, 7 noiembrie, familiile tinere și studenții pot cere credite garantate de stat și cu dobânda subvenționată, în cadrul programelor Family Start și Student Invest.

Concret, băncile pot acorda credite de 10.000 de euro pentru studenți și de 15.000 de euro pentru tinere familii, cu garanția statului și dobândă subvenționată. Convențiile de creditare și implementare a celor două programe guvernamentale au fost semnate zilele trecute, în prezența liderilor coaliției de guvernare – prim-ministrul României și președinte PNL, Nicolae Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților și al PSD, Marcel Ciolacu, și vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR.

”Le mulțumesc tuturor pentru susținere. A fost un consens politic pentru aceste două programe încă de la început. De asemenea, le mulțumesc pentru ajutor ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, președintelui Directoratului Fondului Român de Contragarantare, Alin Văleanu. Ne-au fost alături și directorii primelor bănci prin care vor fi derulate cele două programe – Bogdan NEACȘU, Director General CEC Bank, Adrian MORAR, Director General Băncii Centrale Cooperatiste CREDITCOOP și alți directori din rețeaua CREDITCOOP. Din 7 noiembrie, băncile sunt pregătite să primească solicitările tinerilor care vor să beneficiez de aceste programe de creditare cu garanția și dobânda subvenționată de stat”, este anunțul făcut de ministrul Gabriela Firea, inițiatoarea programelor.

Cine și pentru ce acordă creditele

Prin programul „Family Start”, tinerii până în 45 de ani și cu venituri nete până la 7.500 de lei pe familie/lună pot obține un credit în valoare de maxim 75.000 lei. Banii vor putea fi folosiți pentru cheltuieli legate de cununia religioasă sau civilă (dar nu mai mult de 20.000 de lei), pentru educația copiilor, pentru achiziția de autoturisme familiale noi cu 7 locuri, taxe de studii sau activități extrașcolare pentru copii, plata chiriei, avans din achiziția unei locuințe etc.

În programul național „Student Invest”, tinerii cuprinși în sistemul de învățământ superior autorizat de către Ministerul Educației Naționale pot obține un credit în valoare de maxim 50.000 lei. Banii pot fi cheltuiți pentru taxe de studii, pentru publicarea unor cărți sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studențești, etc.

Pentru ambele programe, perioada maximă de rambursare este 10 ani, dublă față de orice alt credit de nevoi personale pe piață acum.

Potrivit Gabrielei Firea, băncile care au solicitat deja plafon sunt CEC Bank, băncile cooperatiste afiliate CREDITCOOP și Libra Bank. Ministerul Familiei mai are discuții avansate cu Raiffeisen Bank și cu Alpha Bank.

Pentru un credit de 50.000 de lei rata lunară ajunge la 417 lei, în Programul „Student Invest”. În cel de-al doilea program, pentru un credit de 75.000 lei, rată lunară ajunge la 625 de lei.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut