Majorarea salariului minim, de la data de 1 iulie, va determina și creșterea sumelor ce trebuie plătite pentru asigurarea în sistemul unitar de pensii publice. Și cumpărarea de vechime în muncă se scumpește.

Contractul de asigurare socială se poate încheia de către orice persoană, în scopul asigurării în sistemul public de pensii, în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă sau în vederea completării venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie.

Baza lunară de calcul pentru contribuția de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puțin decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 3.700 lei.

În consecință, începând cu 1 iulie 2024, contribuția minimă lunară la asigurările sociale de stat în cazul contractului de asigurare este de 925 lei/lună (3.700 lei X 25% = 925 lei).

Contribuția de asigurări sociale se datorează de la data încheierii contractului de asigurare socială, în aceeași cotă prevăzută de Codul fiscal pentru persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale, respectiv 25%.

De asemenea, salariul minim brut pe țară garantat în plată de 3.700 lei se va utiliza și în cazul contractelor privind cumpărarea de vechime în muncă, începând cu data de 1 iulie 2024.