Din prima zi a lunii viitoare, facturile netransmise prin sistemul RO e-Factura nu mai pot fi înregistrate în contabilitate.

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Sălaj reamintește operatorilor economici – persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrați în scopuri de TVA, că au obligația să raporteze în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relația cu alți agenți economici, dar și în relația cu instituțiile publice.

De asemenea, operatorii economici persoane impozabile nestabilite, dar înregistrate în scopuri de TVA în România au obligația să raporteze în sistemul național RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B pentru livrări de bunuri și prestări de servicii care au locul livrării sau prestării în România.

Termenul limită pentru transmiterea facturilor emise în sistemul național RO e-Factura este de de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data – limită prevăzută pentru emiterea facturii.

Începând cu data de 1 iulie 2024 , emitenții facturilor electronice au obligația de transmitere a acestora către destinatari utilizând sistemul național RO e-Factura.

Nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național RO e-Factura constituie contravenție și se sancționează, începând cu 1 iulie 2024, cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari; cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii; cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice.

Totodată, netransmiterea de către emitent a facturii în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura , precum și primirea și înregistrarea de către destinatari – persoane impozabile stabilite în România, a unei facturi emise de operatori economici stabiliți în România, în relația B2B, fără a fi respectate prevederile legale, constituie contravenție și se sancționează cu o amendă egală cu 15% din valoarea totală a facturii.