ianuarie 28, 2023

De la mic la mare, Sălajul a sărbătorit Ziua Națională a României. Mii de oameni au asistat la manifestări în orașele sălăjene

Manifestările dedicate Zilei Naționale a României a scos în stradă mii de sălăjeni în toate cele patru localități în care Instituţia Prefectului Sălaj, alături de Consiliul Județean Sălaj și primăriile celor patru orașe sălăjene, au organizat evenimente.

Sărbătoarea a debutat miercuri, 30 noiembrie, la Jibou, unde jibouanii au îmbrăcat straie de sărbătoare națională. S-au depus jerbe la grupul statuar dedicat lui Simion Bărnuţiu, Iuliu Maniu şi Corneliu Coposu şi a urmat un ceremonial militar şi religios desfăşurat în centrul oraşului, în fața Catedralei.

Au fost prezenți parlamentari, conducerea Consiliului Județean Sălaj, a Prefecturii, conducerile structurilor MAI, a Primăriei Jibou și consilieri locali.

În cadrul ceremonialului, prefectul Dari Toma a dat citire mesajului premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu ocazia Zilei Naționale a României, 1 Decembrie.

“Cu gândul la exemplul de unitate al înaintașilor noștri, pe care îi cinstim pentru grija pe care au avut-o pentru viitorul națiunii, am încredere că putem continua ceea ce ei au început și să facem față cu bine provocărilor actuale. La Mulți Ani, România! La Mulți Ani, tuturor românilor, din țară și din afara granițelor!”, a precizat Nicolae-Ionel Ciucă, în mesajul său.

Festivităţile de la Jibou s-au încheiat cu o paradă militară, prin faţa celor prezenţi defilând trupe şi tehnică ale Ministerului Apărării, Jandameriei, Pompierilor, Poliţiei, Crucea Roşie şi Ambulanţă, acompaniamentul muzical fiind asigurat de Fanfara Promanada Zalău.

Soare, copii și public numeros la Șimleu, Cehu și Zalău

Joi, 1 Decembrie, manifestările au continuat la Șimleu, Cehu și Municipiul Zalău. Atât organizatorii, cât și miile de sălăjeni dornici să iasă la manifestrări după doi ani marcați de restricții pentru astfel de evenimente, s-au bucurat de soare și de a fi împreună într-un moment atât de important pentru toți românii.

Organizatorii s-au străduit să ofere emoție și să dea anvergură manifestărilor prin tehnica structurilor de Apărare și MAI, dar și prin efectivele umane dislocate la evenimente.

Șimleuanii l-au avut alături și pe Ministrul Marcel Boloș, pe secretarul de stat Bogdan Ilea, parlamentari, reprezentanții autorităților județene și locale.

Festivitatea a inclus depuneri de jerbe la monumentul lui Iuliu Maniu, o slujbă religioasă luări de cuvânt ale oficialităţilor şi o paradă cu trupe şi tehnică ale Ministerului Apărării, Jandameriei, Pompierilor, Poliţiei, Crucea Roşie şi Ambulanţă, acompaniamentul muzical fiind asigurat de Fanfara Promanada Zalău.

În timpul defilării, elicoptere ale Ministerului Apărării Naţionale au survolat oraşul.

“La 1 Decembrie 1918 s-a pus sigiliul armoniei și conviețuirii tuturor românilor, de o limbă, o lege și un neam, într-un singur și nedespărțit stat românesc. Atunci s-a înfăptuit acel ideal profetic de a se realiza întreaga rotunjime a pământului românesc și a se pune laolaltă provinciile țării, într-un buchet de flori care să parfumeze inimile, sufletele și simțămintele românilor de pretutindeni. Doresc României, din sufletul meu de român sălăjean, ani mulți, foarte mulți! Dragi sălăjeni, să trăim vibrant lecțiile pe care istoria și înaintașii ni le dau. Dumnezeu să binecuvânteze Țara Silvaniei!”, a transmis Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.

La Cehu Silvaniei, manifestările au avut loc la aceeași oră cu cele de la Șimleu, astfel că decizia organizatorilor a fost să nu fie programată defilare a efectivelor și tehnicii militare. În schimb, cehanii au avut alături autoritățile locale, pe subprefectul Florin Florian, parlamentarii Liviu Balint și Alin Prunean și pe administratorul județului, Paul Maghiu.

Locuitorii Zalăului, începând cu ora 14.00, au avut parte de manifestări de amploare. Au fost angrenate 250 de persoane – efective ale Ministerului Apărării și Ministerului de Interne, alături de angajați ai Ambulanței și voluntari ai Crucii Roși, dar și 22 de mijloace tehnice. Evenimentul a debutat la Monumentul Iuliu Maniu cu depuneri de jerbe, iar discursurile autorităților au fost rostite de pe scena amplasată în fața Galeriilor Meseș. Defilarea a avut loc pe Bulevardul Mihai Viteazu, din fața Primăriei Municipiului Zalău până în zona Perla, spre încântarea mulțimii de copii de toate vârstele care au înfrumusețat publicul spectator.

”Naţiunea română, din ţară sau de peste hotare, sărbătoreşte, în prima zi a lunii decembrie, ideea de unitate pentru care au luptat înaintaşii noştri, alături de bucuria şi mândria de a fi, astăzi, la mai bine de un secol de la momentul 1918, o ţară membră a Uniunii Europene şi NATO, un stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. La ceas aniversar, nu trebuie să uităm să ne îndreptăm gândurile, cu respect şi recunoştinţă, către toţi cei care au făcut posibilă România de astăzi, prin muncă, prin luptă şi chiar prin sacrificiul suprem, atunci când a fost nevoie. Ultimii ani au fost şi sunt în continuare dificili, nu doar pentru ţara noastră, ci pentru întreg mapamondul, cu o boli, război şi crize energetice. Sunt momente în care trebuie să ne reamintim, mai mult ca niciodată, că doar uniţi – autorităţi locale, guvernamentale, cetăţeni, putem trece cu bine peste aceste provocări. Dar înainte de toate, înainte de probleme şi provocări, 1 Decembrie este despre mândria de a fi român, despre patria sufletelor noastre, despre emoţia unui cuvânt simplu: <acasă”>. La mulţi ani, tuturor sălăjenilor. La mulţi ani, România!”, a subliniat, în discursul său, Dari Toma, prefectul judeţului Sălaj.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut