septembrie 28, 2023

Ziua bună !

Dragi cititori, în preajma noastră se poartă un adevărat război al valorilor, care este mai profund decât actuala criză pandemică si ale cărui repercursiuni își vor lăsa puternic amprenta asupra viitorului nostru. Astăzi o mare parte din omerire și-a uitat Creatorul și din acest motiv a ajuns să calce în picioare toate regulile morale. În lume sunt multe situații îngrijoratoare asupra cărora merită să cugetam îndelung.

Trecem printr-o criză a subpopulării deși se vorbește de suprapopulare. În fața noastră se desfășoară o puternică scădere demografică care este cauzată de declinul fertilității la nivel mondial, natalitatea în cea mai mare parte a lumii fiind cu mult sub rata de înlocuire. Miracolul care salvează omenirea este faptul natalității, iar acesta este cu mult neglijat, o lume fără copii riscă să devină o lume fără viitor!

Viața umană, darul darurilor, și-a pierdut adevărata valoare și pare să fi devenit un obiect de unică folosință de care ne putem lipsi oricând sau pe care îl putem coordona după bunul nostru plac.

Astăzi trăim într-o societate în care idealurile planificării familiale, așa cum erau văzute în anii 70, s-au realizat în mare masură. Se planifică acum nu doar numărul membrilor familiei ci și sexul și înzestrarea genetică a copilului. Editarea genelor și planificarea personală presupune mari riscuri în viitor.

Totul se inversează ordinii naturale, ne inversăm biologia și natura, ne creem o falsă realitate, inventam noi identitati iar realitățile biologice sunt atacate și modificate. Oamenii de știință reconcep biologia fundamentală a oamenilor.

În lume s-a creat un climat general în care tot ceea ce e nenatural e progresist.

Frumosul devine urât iar urâtul devine frumos, nefirescul devine firesc iar firescul devine nefiresc. Nici arta nu mai e artă, nici muzica nu mai e muzică, tot ce este sacru ajunge să fie sufocat și denaturat.

Poeții romantici din secolul XIX credeau că pulsiunile care crează arta și muzica măreață sunt de origine divină. La fel este și-n viața de zi cu zi. Ce anume dă inspirație, măreție și sens? Dacă pierdem divinul pierdem și umanul.

Știați că în Belgia și Olanda în anul 2002 s-a legalizat eutanasia umană asistată medical și se urmărește generalizarea acestei practici în Europa și-n lume? Sinuciderea asistată devine o ”opțiune de tratament” alături de chirurgie, radioterapie, chimioterapie…ș.a. Ceea ce este legal nu este întotdeauna și moral!

Uităm sau ignorăm că există o ordine morală superioară, neschimbabilă, iar viața, de la crearea ei și până la moarte este sacră și inviolabilă.

Conceptul de medicină bazată pe dovezi ia locul adesea conceptului de medicină bazată pe valori, iar adevărul clasic ”nu exista boli, există bolnavi”, s-a transformat în ”nu există bolnavi, există boli”. Etica medicală și integritatea pacientului sunt atacate din plin.

După 10 ani de planuri, Hiro Nakauchi, un biolog specialist în celule stem, a primit în sfârșit aprobarea guvernului japonez pentru a desfășura cele mai controversate studii științifice: crearea și nașterea ființelor hibride om-animal.

În prima jumătate a anului 2019, guvernul japonez a afirmat că este legal să transplantezi embrioni hibrizi la animale surogat și să permiți ca animalele-gazdă să le dea naștere.

În octombrie 2020 Emmanuelle Charpentier și Jennifer Doudna au primit premiul Nobel pentru chimie pentru contribuția lor la dezvoltarea tehnologiei CRISPR, o tehnologie care poate fi folosită la modificarea ADN-ului plantelor, animalelor, microorganismelor, aceste foarfece genetice ajutând la ”rescrierea cu ușurință a codului vieții”. În 2018 s-a aflat că cercetătorul biofizician He Jianku, folosindu-se de tehnologia CRISPR, a editat genetic și a implantat cel puțin doi embrioni umani în condiții suspecte din punct de vedere etic, iar rezultatul au fost celebrii ”bebeluși CRISPR” de care mulți specialiști au afirmat că suferă de grave afecțiuni genetice.

Se fac studii pentru dezvoltarea artificială a coeficientului de inteligență și pentru ameliorarea aspectelor ”nedorite” și ”nenecesare” ale condiției umane.

Sunt pericole mari ale noilor tehnologii care pot schimba radical condițiile vieții umane și multe dintre studiile științifice sunt tulburatoare din punct de vedere etic.

Și toate aceste progrese tehnologice cu ce preț? Cât de departe dorim să mai mergem? Scopul scuză mijloacele? Am devenit proprii noștri dumnezei, am trecut de la homo sapiens la homo deus, dar dacă aruncăm o privire în jur pentru a vedea roadele acțiunilor noastre vedem confuzie, destrămare, disperare, lipsă de sens, o lume în care cresc dezechilibrele sociale mai mult ca niciodată, o lume în care natura nu mai e casa umanității, în care tehnologiile pot să-l ajute pe om până la dezumanizare.

Afișăm optimism și implinire pe copertele revistelor de modă, dar în spatele acestor măști găsim de cele mai multe ori dramă și nefericire.

Știați că rata de suicid crește tot mai mult mai ales în rândul tinerilor? Conform estimărilor Organizației Mondiale a sănătății, în anul 2020 depresia a fost a doua cauză de dizabilitate, imediat după afecțiunile cardiovasculare. Cabinetele psihologilor și ale altor practicieni nu se mai golesc iar depresia și suicidul au devenit un fenomen obișnuit.

Mulți dintre noi trăim într-o frică constantă datorită necunoscutelor ce ne-nconjoară, dar oare aceste necunoscute nu sunt ele un dar în sine?

Dragilor, omul a uitat de Raiul lui Dumnezeu și vrea să își creeze propriul rai, crede că va găsi frumusețea și fericirea veșnică prin tehnologie. Trebuie să ne întrebăm ce fel de lumi „nasc” aceste noi mentalitati și tehnologii și dacă este aceasta lumea pe care o dorim pentru copiii noștri. Adevărurile de credință nu sunt contrare cunoașterii științifice oneste, ci dimpotrivă, o întregesc și îi conferă sensuri și semnificații autentice. Rațiunea umană nu-și va găsi niciodată împlinirea deplină decât în Dumnezeu și doar întoarcerea la adevăratele valori divine poate să salveze civilizația noastră de la autodistrugere.

În tot acest tablou haotic ce ne-nconjoară să nu uităm să privim cerul! Este singura speranță care poate ține aprins uleiul din candelă. Să nu ne pierdem simțul pentru realitățile cerești!

Curaj oameni buni! Inima Sus!

(sursa informatiilor: www.culturavietii.ro)

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut