noiembrie 27, 2022

De ce au respins magistratii CA Cluj acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat de parchet cu soferita masinii in care patru studente au sfarsit tragic la Jibou

Decizia prin care magistratii Curtii de Apel Cluj au respins acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat de parchet cu soferita masinii in care patru studente au decedat, a fost motivata.
Dosarul a fost intors la Parchetul Jibou.
Curtea de Apel Cluj a decis in 1 octombrie ca "desfiinteaza sentinta penala nr.115 pronuntata la 15 mai 2019 de Judecatoria Jibou prin care acordul de recunoastere a vinovatiei a fost admis" si "respinge acordul de recunoastere a vinovatiei si trimite dosarul procurorului in vederea continuarii urmaririi penale", potrivit clujust.ro
Ce se arata in decizia Curtii:
"In sustinerea motivelor de apel, persoanele vatamate au solicitat desfiintarea sentintei penale atacate, cu consecinta respingerii acordului de recunoastere, apreciind ca acordul de recunoastere incheiat nu releva urmarea fireasca a evenimentului rutier, sanctiunea aplicata fiind nejustificat de blanda si anihiland practic inclusiv preventia generala pe care o sanctiune ar putea-o avea asupra membrilor societatii.
Orice sanctiune trebuie sa fie egala pentru toate persoanele care au savarsit acelasi gen de infractiuni astfel ca incheierea unui acord de recunoastere in maniera supusa atentiei instantei de judecata, nu este de natura sa indeplineasca scopul preventiei generale, mai ales raportat la impactul public pe care accidentul l-a avut pentru opinia publica.
Examinand cauza prin prisma motivelor de apel invocate, precum si sub toate aspectele de fapt si de drept, astfel cum prevede art. 417 alin.2 Cod procedura penala, Curtea constata urmatoarele: Potrivit dispozitiilor art. 480 Cod procedura penala acordul de recunoasterea vinovatiei se poate incheia atunci cand din probele administrate rezulta suficiente date cu privire la existenta faptei pentru care s-a pus in miscare actiunea penala si cu privire la vinovatia inculpatului. De asemenea, potrivit alin. 4 al art. 480 Cod procedura penala inculpatul beneficiaza cu reducerea cu 1/3 a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei inchisorii si de reducerea cu ¼ a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei amenzii.
In cauza, examinand actele existente la dosarul cauzei, se constata ca prin sentinta penala nr. 115/2019 pronuntata de Judecatoria Jibou, a fost admis acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat intre Parchetul de pe langa Judecatoria Jibou si inculpata Ungur Sanda Emanuela si in consecinta s-a dispus condamnarea acesteia la pedeapsa inchisorii de 3 ani pentru comiterea infractiunii de ucidere din culpa, prev. de art. 192 alin 2 si 3 Cod penal, cu suspendarea sub supraveghere a executarii acestei pedepse, pe durata unui termen de supraveghere, de 4 ani. In conformitate cu disp art . 485 alin. 1 lit. b Cod procedura penala instanta, analizand acordul de recunoasterea vinovatiei poate pronunta o solutie de respingere a acordului de recunoasterea vinovatiei si trimiterea dosarului la procuror, in vederea continuarii urmaririi penale, in situatia in care nu sunt indeplinite conditiile art. 480-482 Cod procedura penala , cu privire la toate faptele retinute in sarcina inculpatului or, daca apreciaza ca solutia cu privire la care s-a ajuns la un acord intre procuror si inculpat este nelegala, sau nejustificat de blanda in raport cu gravitatea infractiunii sau periculozitatea infractorului.
In ceea ce priveste solutia de respingere a acordului pe motiv ca solutia este " nejustificat de blanda" se retine ca aceasta dispozitie atenueaza caracterul conventional al acordului prin instituirea unui rol mai mare al judecatorului in procesul de individualizare al pedepsei, ca parte importanta a functiei de judecata pe care o indeplineste. Nu exista criterii de identificare a unei solutii "nejustificat de blande" insa aceasta trebuie sa fie disproportionat de blanda in raport de solutiile adoptate de instanta in cazuri similare, pentru a putea fi respins acordul pe acest motiv.
In cauza, in acord si cu criticile formulate de persoanele vatamate prin motivele de apel, Curtea apreciaza ca pedeapsa care a fost stabilita prin acord este nejustificat de blanda, astfel ca se impune respingerea acordului de recunoastere a vinovatiei cu consecinta trimiterii dosarului la procuror, in vedere continuarii urmaririi penale."
Reamintim ca in data de 17 mai 2018, pe centura ocolitoare a orasului Jibou, judetul Salaj, a avut loc un accident rutier, accident in care si-au pierdut viata 4 studente, autoturismul in care se aflau fiind lovite de tren.
Tragedia in care au decedat cele 4 tinere a socat o tara intreaga si a lasat in doliu familiile indurerate care nici pana in ziua de astazi nu si-au gasit linistea.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *