De astăzi, în Sălaj se scumpește apa

Vom plăti cu 72 de bani mai mult pentru un metru cub de apă și cu 76 de bani mai mult pentru un metru cub de apă facturată la canalizare

Apa potabilă și canalizarea sunt mai scumpe în Sălaj, din 1 iulie. Compania de Apă Someș S.A. a anunțat încă de luna trecută că vrea să ajusteze prețurile. Așadar, factura pe luna iulie va fi mai mare, atât pentru apa consumată cât și pentru serviciul de canalizare-epurare.

Vom plăti pentru apa potabilă 4,81 lei/mc inclusiv TVA, iar tariful pentru canalizare-epurare va fi de 5,10 lei/mc inclusiv TVA .

“Rațiunea necesității de ajustare a prețurilor/tarifelor rezidă în nevoia respectării Planului anual de evoluție a tarifelor la apă și canalizare (strategiei tarifare) în perioada 2017-2023, conform hotărârii nr.12/2.10.2018 a Asociației Regionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Bazinul Hidrografic Someș-Tisa, precum și în nevoia de a îndeplini condiționalitățile din Contractul de Finanțare nr. 225 aferent programului POIM Cluj-Sălaj, încheiat între Ministerul Fondurilor Europene și Compania de Apă Someș S.A.”, este explicația oferită de companie.

Noile tarife au fost aprobate de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, prin Decizia nr. 90/26.05.2022. Ele se aplică în întreaga arie regională deservită din județele Cluj, Sălaj și Mureș, cu începere de la 1 iulie.

Apa și canalizarea s-au scumpit în fiecare an

Ultima majorare a tarifelor Companiei de Apă  pentru apă și canalizare s-a înregistrat la 1 iulie 2021, când s-a stabilit tariful de 4,09 lei/mc inclusiv TVA (9%) pentru apă și de 4,34 lei/mc inclusiv TVA (9%) pentru canalizare-epurare.

Oficialii Companiei de Apă au început să scumpească anual apa și canalizarea începând din 2018. Tot atunci a venit și justificarea majorării tarifelor, prin creșterea costurilor de producție din perioada 2013-2018, interval în care prețul nu a suferit modificări.

La momentul respectiv, în Sălaj tariful a ajuns la 3,15 lei/mc inclusiv TVA pentru apă, iar pentru canalizare-epurare, la 3,64 lei/mc inclusiv TVA. Următoarea majorare a fost resimțită de populație în 2020, când metrul cub de apă a fost facturat cu 70 de bani mai mult (3,85 lei/mc), iar costul pentru canalizare a depășit 4 lei/metru cub.

Cum în 2021 majorarea tarifelor a fost doar cu 0,24 lei/ mc de apă și cu 0,29 lei/mc la canalizare, scumpirile aplicate din această lună vor fi cele mai mari de până acum, cu 72 de bani în plus pentru un metru cub de apă și cu 76 de bani mai mult pentru un metru cub de apă facturată la canalizare.

Compania de Apă Someș justifică majorarea de preț și prin faptul că are în derulare proiectul pentru modernizarea și extinderea infrastructurii de apă și canalizare în județele Cluj și Sălaj. În cadrul programului POIM Cluj-Sălaj pentru modernizarea și extinderea infrastructurii de apă și canalizare-epurare, Compania de Apă Someș S.A. anunță că a atras a cincea finanțare în valoarea totală de peste 404 milioane de euro, lucrările în cadrul acestui program derulându-se în perioada 2020-2023.

2 thoughts on “De astăzi, în Sălaj se scumpește apa

  1. Normal că se scumpesc toate doar au câștigat liberalii. Acum este liberalizare totală, imediată și necondiționată.

  2. Sa nu uitați sa le măriți și salariile celor “”””destoinici””””din conducerea companiei de apa: Turcas, Capalnasiu et compania! 👎

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.