septembrie 22, 2023

De-a ”alba-neagra” cu ajutoarele pentru incălzire

0

Din cauza balbaielilor Guvernului, sălăjenii işi vor primi mai tarziu sprijinul financiar pentru incălzirea locuinţelor pe perioada iernii.
Incepand de săptămana viitoare, sălăjenii vor putea depune cereri pentru acordarea de ajutoare pentru incălzirea locuinţelor pe perioada de iarnă – 1 noiembrie 2010 – 31 martie 2011. Guvernul a aprobat cu intarziere normele metodologice privind acordarea subvenţiei pentru plata facturii la incălzire. Marinela Cipleu, purtător de cuvant al Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale (AJPS), ne-a declarat că termenul pentru depunerea cererilor era 15 octombrie, dar in acest an a fost prelungit cu 20 de zile lucrătoare.
Efect intarziat
Metodologia privind acordarea sprijinului financiar a fost publicată in Monitorul Oficial din 6 octombrie, insă primăriile nu preiau incă cereri.
“După lege, ar trebui să se poată depune deja cererile, insă depinde de primării. Noi (n.r. AJPS) nu stabilim drepturile, noi doar le acordăm in funcţie de cerere”, susţine purtătorul de cuvant al AJPS Sălaj. Cipleu a menţionat că, datorită intarzierii publicării normelor, beneficiarii işi vor primi mai tarziu drepturile băneşti pe luna noiembrie. “Incă nu ştim cu exactitate cum se vor face plăţile”, spune Marinela Cipleu.
Startul se dă săptămana viitoare
Edilii primăriilor din Jibou, Cehu Silvaniei, Şimleu Silvaniei ne-au declarat că au comandat formularele tipizate şi imediat ce le vor primi vor incepe preluarea dosarelor de la populaţie, dar nu mai devreme de săptămana viitoare. Primăria Zalău a anunţat că se pot depune cereri incepand cu data de 15 octombrie.
Excepţii… pe proprie răspundere
Pot beneficia de ajutorul pentru incălzirea locuinţei pe perioada iernii familiile ale căror venituri pe membru de familie nu depăşeşte 615 lei. Işi pot lua adio de la subvenţie cei care au in proprietate mai multe clădiri, şalupe sau bărci cu motor, utilaje agricole, moară de cereale, drujbă, terenuri, sau depozite in bancă mai mari de 3.000 de euro. De asemenea, sunt excluşi de la plata subvenţiei familiile care au peste trei bovine, cinci porci, 20 de ovine sau caprine sau 15 familii de albine.
In sezonul precedent, la nivelul judeţului Sălaj, peste 43 de mii de familii au beneficiat de subvenţie pentru plata facturilor la căldură, din care 35.187 pentru incălzirea pe bază de lemne, cărbune sau combustibil petrolier, 4.295 pentru incălzirea pe bază de gaze naturale, 3.446 pentru incălzire pe bază de lemne, cărbune in cazul beneficiarilor de ajutor social şi 333 pentru incălzirea cu enegie termică.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut