ianuarie 31, 2023

Datini si superstitii legate de sarbatoarea Bunei Vestiri

Crestinii ortodocsi trebuie sa manance miercuri peste si sa evite cearta, ca sa nu aiba paguba la casa pe parcursul intregului an – acestea sunt doar doua dintre credintele populare legate de sarbatoarea Bunei Vestiri. Crestinii praznuiesc, miercuri, Buna Vestire, ziua in care ingerul Gabriel a vestit-o pe Fecioara Maria, ca va naste pe Fiul Celui Prea Inalt. Dupa credinta celor mai multi romani, sarbatoarea de miercuri este la fel de importanta ca Pastele.
In credinta populara se spune ca daca de Buna Vestire un copil va umbla in jurul stupilor cu o lumanare de la biserica aprinsa, albinele vor face multa miere. In timpul acestei sarbatori, femeile fac un foc mare in curtea casei si pun pe pragul usii paine, sare si apa ca sa se incalzeasca, sa bea si sa manance ingerii. Batranii mai spun ca in timpul acestei sarbatori este mare pacat sa lucrezi.
O alta traditie spune ca in aceasta zi este pacat sa cauti gaina de ou si sa pui closca, pentru ca, se crede ca puii vor iesi strambi si cu doua capete. In satele de pe Mures se crede ca de Buna Vestire se dezleaga limba cucului, care va canta pana de Sanziene, zi in care se dezleaga si limba celorlate pasari cantatoare.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut