De la distracție la bătăi, doar un pas. Jandarmii și-au făcut datoria de Zilele Zalăului

       Jandarmii și partenerii lor instituționali care au asigurat buna desfășurare a sărbătorii din centrul Zalăului în weekendul trecut au dat și motive de ”plâns” celor care nu au respectat ordinea și liniștea publică. Pe parcursul celor trei zile de petrecere, potrivit informării Jandarmeriei Sălaj, au fost aplicate 26 de sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 15.000 lei, pentru fapte care au vizat încălcarea unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Printre faptele constatate și…

Mai mult...

Citiți graiulsalajului.ro și pe Google News

Urmează cel puțin trei zile fără pic de apă în Brădet. În sfârșit, Compania de Apă Someș recunoaște: conductele sunt avariate

După ce a chinuit populația Cartierului Brădet din Zalău cu apă la program pe motiv că oamenii și-au umplut piscinele (probabil câte una la fiecare apartament) și și-au udat gazonul (de pe blocuri), producând fluctuații de presiune și, implicit, avarii, reprezentanții Companiei de Apă Someș fac anunțul (ne)așteptat. Din 30 iulie, toate locuințele alimentate cu apă de la rezervorul din Brădet, gestionat tot de CAS Someș, rămân fără apă pentru vreo 72 de ore. Motivul este cel…

Mai mult...

COMUNICAT COMPANIA DE APĂ SOMEȘ S.A.

29.07.2024 COMUNICAT                                             Situația fără precendent din ultimele săptămâni creată de seceta prelungită, temperaturile extreme și consumul de apă în alte scopuri decât cele casnice, a dus la fluctuații de presiune și întreruperi temporare ale alimentării cu apă, în anumite zone din municipiul Zalău, în special străzile alimentate din rezervorul Brădet. Compania de Apă împreună cu societatea S.C. AWE INFRA S.R.L. va interveni de urgență în vederea punerii în funcțiune a unei noi conducte pentru a asigura alimentarea…

Mai mult...

Pericole pe drumurile Sălajului. Polițiștii au depistat șoferi fără drept de a conduce

Sfârșitul de săptămână trecut a fost plin pentru polițiștii din tot județul. Aflați la datorie, au depistat o serie de șoferi care conduceau fără drept. Unul dintre șoferi a fost oprit în trafic pe raza localității Surduc, de polițiștii Secției Rurale. Aceștia au constatat în urma verificărilor documentelor că bărbatul de 35 de ani, din localitatea Bălan, are suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Polițiștii i-au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de…

Mai mult...

ANPC, în sprijinul persoanelor cu dizabilități. Trasportatorii, obligați să respecte noi reguli de afișaj și să dea o mână de ajutor

Operatorii de transport public de persoane, inclusiv aeroporturile, au obligația de a amplasa, pe fiecare peron/refugiu/stație în dreptul cărora se vor opri mijloacele de transport în comun, marcaje speciale și panouri informative, precum și instrucțiuni vizibile (pictograme simple, concise, intuitive și inteligibile) privind urcarea și coborârea persoanelor cu dizabilități din mijloacele de transport. De asemenea, conducătorul/controlorii de trafic, inclusiv cei din trasportul feroviar/naval au obligația de a informa persoanele cu dizabilități cu privire la stația unde urmează să efectueze coborârea și la modalitatea concretă prin care acestea…

Mai mult...

Electrica, sprijin fundamental pentru comunitatea Vârșolț. Mesaj de recunoștință al primarului Breda

Primăria Vârșolț derulează un proiect de construire a unui pod peste râul Crasna, lucrările fiind în plină desfășurare. Însă, a pus probleme mutarea unui stâlp, pentru care a fost nevoie de intervenția echipelor speciale de intervenție de la Electrica. Cum ajutorul a fost dat cu rapiditate și profesionalism, primarul comunei Vârșolț, Breda Lajos, a considerat să publice o scrisoare de mulțumire. ”Mii de mulțumiri! Ministerul Dezvoltării a alocat suma de 1,3 milioane Primăriei comunei Vârșolț pentru construirea…

Mai mult...

Elevi din șapte comune primesc tichete pentru cumpărarea de calculatoare

45 de elevi din învățământul primar și gimnazial pot să-și cumpere calculatoare cu bani decontați de Ministerul Educației. Lista dosarelor beneficiarilor finali ai ”Euro 200” așa cum este denumit programul de sprijin pentru achiziționarea de calculatoare de către elevi și studenți a fost publicată de Ministerul Educației în Monitorul Oficial. Cele 45 de dosare provin de la școlile din Agrij, Bocșa, Bogdana, Buciumi, Verveghiu, Motiș, Sâg și Sărmășag. Cei mai mulți dintre elevii desemnați eligibili, 30 la…

Mai mult...

După 12 ani, România este în finala feminină pe echipe la gimnastică

Echipa feminină de gimnastică a României s-a calificat, duminică, la JO de la Paris, în finală, de pe locul 8. Este pentru prima oară după 12 ani când România reuşeşte din nou această performanţă. În finalele individuale s-au calificat Sabrina Voinea, la bârnă şi sol, Ana Maria Bărbosu şi Amalia Ghigoarţă, la individual-compus, respectiv Ana Maria Bărbosu la sol. „Nu cred că trebuie să le promitem nimic românilor, trebuie să se bucure de noi pentru că nu…

Mai mult...

În august, poștașul bate la ușă cu deciziile de recalculare a pensiilor

În luna august, toți pensionarii sistemului public de pensii își vor primi pensiile conform unui program specific, variind în funcție de modul de livrare – fie prin poștă, fie prin transfer bancar. Totodată, aproximativ 1 milion de pensionari vor primi luna viitoare și deciziile de recalculare a pensiilor, în baza noii legi. Cei care vor distribui deciziile sunt angajații Poștei Române. Potrivit calendarului oficial, achitarea pensiilor prin poștă se face în intervalul 1 – 15 ale lunii,…

Mai mult...

Tică, DJ-ul adolescenței zălăuanilor, are nevoie de sprijinul tuturor. A fost diagnosticat cu cancer

Petru Nule, alias DJ Tică, cel care de o viață a transformat evenimentele sălăjenilor – petreceri, nunți, notezuri sau cele din cluburile din Zalău – în amintiri memorabile, duce acum o bătălie grea cu nemilosul cancer. ”VREM SĂ AJUTĂM!” este campania umanitară demarată de colegi de breaslă și prieteni ai îndrăgitului DJ, un om depre care ai fi spus că este de neatins de tristețe sau de boală pentru că întotdeauna a afișat bucurie și zâmbet în…

Mai mult...

Românii sunt cei mai mari bețivi din Europa. Confirmarea vine de la OMS

România ocupă locul 1 între 51 de națiuni din Europa la consumul de alcool pe an, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății, citate de presa britanică. Bărbații români consumă echivalentul a 1.365 de pinturi de bere pe an, iar femeile, echivalentul a 500 de pahare de vin, notează Daily Mail. Un pint de bere măsoară, în Marea Britanie, 0,57 litri. În medie, românii ingerează zilnic circa 37 de grame de alcool pur, echivalentul a două pinturi de bere sau trei…

Mai mult...

Când punem copilului aparat dentar?

Deşi aparent pare o măsură luată doar pentru a obţine un zâmbet perfect, purtarea aparatului dentar are, în profunzime, mult mai multe beneficii, vizând o foarte bună funcţionare la nivelul întregii cavităţii orale. Recomandat la orice vârstă, aparatul dentar reprezintă acea procedură ortodontică care va avea rolul de a diminua şi regla orice tip de anomalie manifestată la nivelul sistemului neuromuscular, masticator şi scheletului cranio-facial. Ortodonţia, între estetic şi funcţional Ortodonţia este acea ramură a stomatologiei căreia…

Mai mult...

E oficial! Limesul romano-dac din Sălaj a cucerit Comitetul Unesco. Peste 100 de obiective sălăjene, incluse în Patrimoniul Mondial

Frontierele Imperiului Roman – Dacia și Ansamblul monumental Calea Eroilor, realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu, au fost incluse sâmbătă, 27 iulie, în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Decizia a fost luată în cadrul celei de-a 46-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial care s-a desfășurat în India, la New Delhi, după aproximativ un an și jumătate de la depunerea dosarului de nominalizare la Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO. Au fost aprobate în patrimoniul UNESCO 277 de situri din 16 județe…

Mai mult...

29 iulie – Ziua Imnului Național

Ziua Imnului Naţional al României – Deşteaptă-te române!, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848, este sărbătorită îîn fiecare an, în data de 29 iulie. Ziua Imnului Naţional al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998, care prevede că această zi va fi marcată de către autorităţile publice şi de către celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român,…

Mai mult...

Creierul și gândurile

Ziua bună, dragi cititori! Un astronaut și un neurochirurg renumit discutau despre existența lui Dumnezeu. Astronautul a spus: ”Am o convingere, nu cred în Dumnezeu. Am fost în spațiu de mai multe ori și nu am văzut niciodată nici măcar un înger.” Neurochirurgul s-a mirat, dar a disimulat. După ce s-a gândit câteva momente, a comentat: ”Bine, eu am operat multe creiere și niciodată nu am văzut vreun gând.” Dragilor, ce este cu adevărat profund în interiorul…

Mai mult...