S-a finalizat drumul de la Tusa la limita cu județul Cluj

Drumul județean de la Tusa la limita cu județul Cluj a fost fializat, iar lucrarea a fost recepționată de administrația sălăjeană. Proiectul a fost finanțat prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională – Programul Operațional Regional 2014-2020 și are o valoare de 69 milioane de lei. Președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, și vicepreședintele Szilágyi Róbert-István au participat marți, 3 octombrie, la recepția lucrărilor de reabilitare și modernizare a DJ 191D: Tusa – limită județul Cluj.Intervențiile pe tronsonul…

Mai mult...

Succesele și rătăcirile științei

Ziua bună, dragi cititori! Un om se pierduse în deșert. Terminându-și merindele și apa, se târa cu greu pe nisipurile arzătoare. Deodată, văzu înaintea lui un pâlc de palmieri și auzi un clipocit ca de izvor. Încă mai descurajat, se gândi: ”Acesta este un miraj. Fantezia îmi aduce înaintea ochilor dorințele cele mai adânci din subconștientul meu. În realitate, nu este absolut nimic din toate acestea”. Deznădăjduind, aiurind, se lăsă să cadă inert la pământ. După puțină…

Mai mult...

Un european aruncă, în medie, peste o sută de kilograme de mâncare pe an

Datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat) pentru anul 2021 indică o problemă alarmantă legată de risipa alimentară în Uniunea Europeană. În 2021, UE a generat un total de 58,4 milioane de tone de deșeuri alimentare, ceea ce reprezintă aproximativ 131 de kilograme de deșeuri alimentare pe locuitor. “Datele indică clar că risipa alimentară rămâne o problemă gravă și în creștere în regiune! Deșeurile provin dintr-o varietate de sectoare economice. Gospodăriile reprezintă o parte semnificativă, generând…

Mai mult...

Rovinieta devine obligatorie și pentru mașinile de epocă

Proprietarii mașinilor de epocă vor fi obligați să plătească pentru acestea rovinetă și tarif de trecere pe drumurile țării. Anunțul a fost făcut de CNAIR. În prezent, acest tip de vehicule sunt exceptate de la plată. Facilitatea dispare din 16 octombrie. “CNAIR informează utilizatorii rețelei de drumuri naționale, deținători de vehicule de interes istoric, că în conformitate cu prevederile Legii nr. 226/2023 privind aplicarea unor tarife rutiere pe rețeaua de drumuri naționale din România, la data intrării în vigoare a acesteia, exceptarea…

Mai mult...

Octombrie e luna de conștientizare cu privire la cancerul de sân

Luna de conștientizare cu privire la cancerul de sân, celebrată în octombrie, în fiecare an,  aduce în atenție cancerul mamar, patologie care poate să apară la femeile de orice vârstă, chiar dacă nu au nici un factor se risc. Cel mai mare număr de cazuri se înregistrează în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 50 şi 69 de ani. Conform statisticilor, aproximativ 11,43% dintre cazurile de cancer de sân din Europa, apar la femei cu vârsta sub…

Mai mult...

Două noi locuri de joacă în Zalău

Două noi locuri de joacă, pe strada Oborului și în Cartierul Meseș, urmează să fie finalizate în perioada următoare, recepția investiiilor fiind programată în luna noiembrie. Primarul Ionel Ciunt și viceprimarul Teodor Bălăjel au verificat, luni, stadiul lucrărilor care se efectuează în prezent la amenajarea locului de joacă de pe strada Oborului. Acest obiectiv de investiții este finanțat din fonduri europene și face parte din cele 10 spații verzi amenajate în municipiu pe locuri abandonate sau degradate.…

Mai mult...

VIDEO Prăpăd la Surduc! (imagini cu puternic impact emoțional)

no comment! Sursa video facebook: Calin Nicorut https://www.facebook.com/100010881107518/posts/pfbid0hKdwh7trBus7SeJmpdp7EFAs4ze1ARm7TJuoKYudgVBeaBBMV3ZHoC8uSv1JcQZcl/ Din spusele autorului filmării („Doar șacali nu am avut până acum…”), se presupune că ar fi vorba de un atac al unor animale de pradă, susține că ar fi fost atacate de șacali. Șacal (sursa ro.wikipedia.org ) Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic din familia Canidae, asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, cu coada mai scurtă și cu botul ascuțit. El trăiește în nordul Africii, în sudul Asiei și în sudul Europei și se hrănește cu…

Mai mult...

Hidroelectrica a decis „suspendarea temporară a aplicației”, din cauza unei erori

La nici o zi după ce a lansat mult așteptata aplicație iHidro, Hidroelectrica a anunțat clienții că a suspendat-o. Practic, compania a ajuns la jumătate de milion de clienți pe zona de furnizare energie fără măcar o aplicație funcțională. Cum a fost posibil – explicăm în articol. Clienții Hidroelectrica care au făcut sesizări privind nefuncționarea aplicației lansate pe 3 octombrie au fost informați că ”după primirea unui număr foarte mare de solicitări de activare a conturilor iHidro,…

Mai mult...

Schimbările anului pentru șoferi. E oficial: Guvernul dă legea care pune capăt scumpirii RCA

După prelungirea valabilității polițelor emis de Euroins și dublarea termenului în care o poliță RCA poate intra în vigoare, autoritățile vin cu o a treia măsură menită să calmeze piața și să ajute șoferii. La propunerea Autorității de Supraveghere Financiară(ASF) perioada cu prețuri mxime limitate prin lege se va prelungi până la finalul acestui an. Introdusă prin HG în 11 aprilie, la puțin timp după ieșirea din piață a Euroins, companie care avea un deficit de solvabilitate…

Mai mult...

Avizele pentru securitatea la incendiu, doar în format electronic

Gata cu hârtiile și cu dosarul cu șină la ISU. Din prima zi a acestei luni, toate inspectoratele pentru situații de urgență din țară primesc solicitările din domeniul avizării sau autorizării cu privire la securitatea la incendiu și la protecția civilă doar în format electronic, cu semnătură electronică. “Începând cu data de 01.10.2023, inspectoratele județene pentru situații de urgență vor primi solicitările din domeniul avizării/autorizării privind securitatea la incendiu/protecție civilă exclusiv în format electronic, PDF sau WORD,…

Mai mult...

Campionii la oină cresc și se educă la Liceul Tehnologic “Liviu Rebreanu” din Hida

Oina reprezintă sportul național și tradițional al românilor, caracterizat prin putere și dorința de a învinge. Practicarea oinei este cunoscută și atestată încă din anul 1364, de pe vremea domniei lui Vlaicu Vodă în Țara Românească. Mai mult, oamenii din sport avansează ideea că oina ar fi strămoșul baseball-ului. Se presupune faptul că oina ar fi ajuns pe continentul american purtată de către transilvănenii care au emigrat în secolul al 18-lea în Statele Unite ale Americii. Acest…

Mai mult...

Polițist din Jibou, consumator de droguri. Încă poartă uniforma

Priza drogurile cu bancnota de 1 leu Procurorii DIICOT au dat peste un polițist de 29 de ani din orașul Jibou între clienții unui dealer de etnobotanice pe care îl urmăreau. Au cerut în instanță condamnarea polițistului pentru omisiunea sesizării organelor judiciare. Curtea de Apel Cluj l-a achitat definitiv pe 20 septembrie. Scăpat de orice răspundere penală, el lucrează în continuare în poliţie. Cazul său este prezentat, detaliat, într-un material realizat de jurnaliștii de la libertatea.ro În…

Mai mult...

Românii, sfătuiți să nu facă credite în perioada următoare

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) tinde să se egaleze cu ROBOR, care este în prezent de 6,40%, iar în acest context, principala recomandare pentru cetăţeni rămâne aceea ca, în perioada următoare, aceştia să se abţină de la accesa credite noi, mai ales credite ipotecare, conform unei analize realizate de o platformă online care oferă utilizatorilor informaţii financiare. “Deşi se pare că valoarea IRCC s-a plafonat, având în vedere că în ultimele trimestre acesta a avut…

Mai mult...

Un român beat a stricat ușa avionului și 224 de pasageri au fost evacuați. Zborul nu s-a mai efectuat

Zborul Wizz Air, de la Zaragoza spre București era programat inițial sâmbătă, 30 septembrie, la ora 9:15, dar abia duminică, la ora 13:20, avionul a putut decola. De vină a fost un incident care l-a avut ca protagonist pe un român, aflat în stare de ebrietate, care a stricat ușa aeronavei. Echipajul a cerut intervenția Gărzii Civile care a ajutat la evacuarea pasagerilor. Din cauza pagubelor provocate de român, avionul nu a putut decola. Pasagerii zborului au…

Mai mult...

Rodica Albert: “Am preluat funcția de manager în cele mai grele momente din istoria Spitalului Județean”

În 30 septembrie, cea mai mare unitate medicală din Sălaj a împlinit 45 de ani de activitate. Dat în folosință în 1978, Spitalul Județean de Urgență Zalău are astăzi are o structură complexă de specialităţi medico chirurgicale, dispuse în 13 secţii, cu 25 compartimente. Dintre acestea, 17 secții și compartimente sunt unice la nivel judeţean. Spitalul deservește aproximativ 238 de mii de sălăjeni. Am stat de vorbă cu managerul Spitalului Județean de Urgență Zalău, Rodca Albert, pentru a…

Mai mult...

Sfântul Dionisie Areopagitul: de la filosof renumit, la martir creștin

Sfântul Dionisie Areopagitul este amintit atât în calendarul ortodox, greco-catolic și romano-catolic, în fiecare an, la data de 3 octombrie. Dionisie s-a născut în Atena, într-o familie înstărită, și a fost instruit în cele ale filosofiei vremii atât acasă, cât și în celebrele școli ateniene. El era cunoscut în societatea ateniană ca unul dintre cei mai remarcabili filosofi. Dionisie a fost cu certitudine un personaj istoric. În Biblie, Faptele Apostolilor îl menționează cu prilejul predicii apostolului Pavel,…

Mai mult...