Vindecarea slăbănogului

Toate bolile fizice , atat de multe şi de grele, pe care le intalnim des in viaţa noastră, le putem numi „slăbănojire trupească”. Dar oare, ne gandim şi la „slăbănojirea sufletească”? Cea trupească e chinuitoare şi provoacă compătimirea celor din jur, dar slăbănojirea sufletească e mai cumplită şi starneşte ingrijorarea şi neliniştea tuturor. Prima se datoreşte dereglării unor funcţiuni corporale, cea de-a doua inseamnă intunecarea dreptei judecăţi, confuzie in aprecierea valorilor, sărăcirea şi dezorientarea vieţii duhovniceşti. Vedem…

Mai mult...

Citiți graiulsalajului.ro și pe Google News

Două targuri de ţară: la Jibou şi Nuşfalău

Două targuri de animale se vor ţine in Sălaj in următoarea săptămană. Fiind cea de a treia zi de miercuri a lunii, in data de 18 mai vor avea loc targuri de ţară in Jibou (de altfel cel mai mare targ de animale din judeţ) şi la Nuşfalău.Cum nici la targul de ţară de săptămana trecută de la Crasna nu au fost modificări de preţuri la animale se aşteaptă ca şi la cele două targuri preţurile să…

Mai mult...

Măsuri de agro-mediu in anul 2011

Prin Măsura 214 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013 se acordă plăţi compensatorii pe suprafaţă pentru agro-mediu. Aceste plăţi compensatorii sunt sume fixe stabilite, acordate pe suprafaţa de teren. Valorile plăţilor compensatorii anuale pentru măsurile de agro-mediu sunt următoarele: 124 de euro pe hectar pe an pentru Pajişti cu Inaltă Valoare Naturală; 58 de euro pentru Practici agricole tradiţionale; 209 euro pentru Pajişti Importante pentru Păsări; 130 de euro pentru Culturi verzi; 335 de euro…

Mai mult...

„Zilele Fildurilor” la a III-a ediţie

Aflată la cea de a III-a ediţie, serbarea campenească „Zilele Fildurilor” va avea loc duminică 15 mai, incepand cu orele 10.00 in Fildu de Sus, in zona numită Valea Fildului. Cu acest prilej cei prezenţi au ocazia să asiste la desfăşurarea unui străvechi obicei oieresc „Măsurişul”. Printre formaţiile artistice care vor incanta privirile şi auzul spectatorilor se numără Ansamblul „Meseşul”, Ansamblul „Muguri de dor” din Huedin, Ansamblul ţigănesc „Rromprodrrom din Almaş, Formaţia de danduri maghiare din Tetiş,…

Mai mult...

Ciupercile sunt şi medicinale

Din cele circa un milion de specii de plante care populează Terra, ciupercile numără două sute de mii (douăzeci la sută) de specii, subspecii, varietăţi şi forme ale acestei unităţi sistematice din care circa 8.700 numai in ţara noastră. Consumul ciupercilor de către om se pierde in negura vremurilor. Din scrierile rămase se menţionează că romanii preţuiau in mod deosebit ciupercile, din care pregăteau cu fast diferite preparate culinare care erau servite la anumite serbări, cum ar…

Mai mult...

INFO

Sfaturi practice pentru legumicultori Recomandările agrotehnice pe care le supu-nem atenţiei se adresează micilor producători care cultivă legume in spaţii protejate. In această perioadă in cultura legumelor din solarii – tomate, ardei ,castraveţi – se lucrează din zori şi pană in miezul nopţii. Spun asta pentru că, din cauza temperaturilor scăzute legumicultorii sunt nevoiţi să facă şi la această dată căldură, astfel incat plantele să nu fie atacate de diferite boli, care afectează mai ales fructificarea la…

Mai mult...

Conservarea lucernei prin insilozare

Lucerna este cea mai importantă cultură furajeră, deoarece există condiţii favorabile in aproape toate zonele ţării. Ca plantă de nutreţ se caracterizează printr-o valoare biologică ridicată, fiind folosită in hrana tuturor animalelor, inclusiv a păsărilor. Una dintre metodele cu largă aplicabilitate in ceea ce priveşte depozitarea lucernei o constituie insilozarea. Avantajul constă in faptul că substanţele nutritive sunt minime cu depozita-rea ca fan, iar păstrarea furajului se face un timp mai indelungat. Perioada recoltării Recoltarea in vederea…

Mai mult...

O boală de primăvară – tetania de iarbă

A inceput păşunatul. Cand trecerea animalelor la păşune se face brusc, le pandeşte o boală metabolică caracterizată prin tulburări de excitabilitate numită hipomagneziemia. Cele mai afectate sunt rumegătoarele care au o capacitate scăzută de valorificare a magneziului din furaje. Cauze In faza tanără plantele de pe păşunile fertilizate cu ingrăşăminte azotoase sau fosfatice, ca şi cele din culturile tinere de grau şi ovăz au un conţinut bogat in proteine, dar sunt sărace in magneziu. ca urmare a…

Mai mult...

Creaca – via Statele Unite

Proiecte in lucru Chiar in ziua documentării noastre primarul de Creaca aştepta un telefon spre a se deplasa la Cluj-Napoca pentru verifica-rea unui proiect avand ca obiectiv reabilitarea şi dotarea Căminului cultural din Creaca. Investiţia se realizează prin Compania Naţională de Investiţii. Procentul de cofinanţare a primăriei este de 12 la sută şi imobilul trebuie trecut din domeniul public in domeniul CNI. Prin Administraţia Fondului de Mediu s-a depus un proiect de cana-lizare in satele Prodăneşti, Creaca,…

Mai mult...

Am mai murit puţin

Suntem in ţara lui Mall Impărat, după cum sminteala ne impinge să tot ridicăm ziduri, acareturi adică, dand la o parte recolte şi speranţe. Ne imbăţoşăm cu vreo 300 de vechili care, asemenea curţilor boiereşti de odinioară, au lăsat de izbelişte adevăraţii stăpani, pe noi laolaltă adică şi şi-au pus bani albi pentru zile negre. Ziceţi-mi măcar aşa de fudulie, un nume de pungaş care a infundat puşcăria şi mă trag deoparte ruşinat că nu am observat…

Mai mult...

La Sărmăşag PNDR a prins rădăcini

In cadrul campaniei de popularizare şi promovare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013 Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a organizat joi la Sărmăşag in prezenţa unor oameni de afaceri, a reprezentanţilor Biroului Regional de la Satu Mare, a presei o intalnire cu beneficiarul proiectului „Modernizarea fabricii de paine şi produse de patiserie prin dublarea capacităţii de producţie la SC Europan SRL Sărmăşag”. Din partea OJPDR Sălaj a participat, directorul adjunct Dorin Urs.…

Mai mult...

SPORT

Fotbal, Liga a IV-a: Etapa a IX-a se va desfăşura după următo-rul program: Silvania Cehu Silvaniei – Venus Măerişte; Benfica Ileanda – Meseşul Treznea; Flacăra Halmăşd – Dum-brava Galgău; Someşul Someş Odorhei – CS Bar-cău Nuşfalău; Inter Cizer – AS Chieşd; Gloria Bo-bota – Rapid Jibou. Fotbal, Liga a V-a: Seria Est programează etapa XII-a, după cum urmează: Largiana Romanaşi – Olimpia Rus; Rabexim Almaşu – Olimpic Garcei; Unirea Sălăţig – Balti Dob Doba; AS Tihău –…

Mai mult...

FC Zalău, mai ofensivă la Dej?

Vineri, ora 18.00, Stadionul „Unirea” din Dej: Unirea Dej – FC Zalău Cu toate că a dominat la toate capitolele meciul de săptămana trecută de pe teren propriu cu Unirea Floreşti, antrenorul Marius Paşca nu a fost pe deplin mulţumit de jocul elevilor săi. Tehnicianul grupării de la poalele Meseşului mărturisea că işi doreşte mai multe ocazii de gol la porţile adverse, iar acest lucru am putea să-l vedem chiar in partida de azi „Dacă e ceva…

Mai mult...

Lupte libere. Campionatul Naţional de cadeţi

Zalăul găzduieşte etapa a II-a Prima etapă a „naţiona-lelor” pe echipe rezervate cadeţilor au adus un meritoriu loc III pentru trupa pregătită de Gheorghe Panc şi Cristian Crişan. Insă tinerii noştri luptători au şansa de a obţine un rezultat şi mai bun chiar la finalul acestei săptămani, cand la Zalău va avea loc cea de-a doua etapă din cadrul Campionatului Naţional. Competiţia va incepe chiar in cursul zilei de azi, cand va avea loc cantarul oficial, dar…

Mai mult...

Adrian Popuţea boxează in Polonia

Sportivul legitimat la CSM Zalău se vede nevoit să boxeze şi peste graniţe pentru a-şi menţine tonusul. Astfel, elevul lui Ioan Dragoş va boxa tocmai in Polonia, in cadrul Euroligii Bon-xing One. Competiţia este rezervată a nu mai puţin de 7 categorii de greutate, 56, 60, 64, 69, 75, 81 şi 91 kg. Echipa pentru care evoluează Adrian Popuţea, Gla-diator Gyor, se va confrunta cu selecţionata Poloniei, iar zălăuanul va susţine un singur meci la categoria sa…

Mai mult...

HC Zalău incheie sezonul la Cluj-Napoca

Vineri, ora 17.00, Sala „Horia Demian”, din Cluj-Napoca: „U” Jolidon Cluj-Napoca – HC Zalău Nimic nu se mai poate intampla in ultima rundă a sezonului 2010 – 2011 al Ligii Naţionale. Lucrurile sunt clare in topul clasamentului, iar HC Zalău are asigurat locul IV şi prezenţa in cupele europene. Dar ultima etapă va aduce un meci foarte dificil pentru fetele noastre, chiar dacă e unul fără miză. Totuşi, nu putem uita faptul că cele două grupări sunt…

Mai mult...

Poziţia in care dormi duce la boli şi neplăceri

Oamenii petrec o treime din viaţă dormind dar mulţi nu ştiu că nu calitatea sau cantitatea somnului contează, ci poziţia in care se doarme. Experţii au analizat poziţiile de somn şi au dezvăluit avantajele şi dezavantajele fiecăreia. Dormitul pe o parte: Benefic pentru: refluxul de acizi gastrici; Neplăceri: riduri. Această poziţie poate reduce refluxul de acizi şi indigestia. Afecţiunea se numeşte reflux gastro-esofagian şi are loc atunci cand acidul din stomac ajunge in esofag. Rezolvarea acestei probleme…

Mai mult...

Efectul slugărniciei

Administraţia noastră, adică ce de care ne batem zi de zi este populată astăzi, parcă mai mult ca niciodată de oameni care se sprijină foarte, foarte puţin pe competenţă de ordin profesional şi moral. Ascensiunea lor in posturi publice inalte se sprijină de regulă pe o atitudine slugarnică exersată şi perfecţionată permanent in relaţia cu orice persoană care le-ar putea inlesni efortul de a mai urca o treaptă. Slugărnicia, constantă a istoriei naţiei şi cancer generalizat al…

Mai mult...

bancul zilei

Doua blonde stau de vorbă. Una zice: – Dragă, soţul meu are serviciu langă o florărie. Niciodată nu mi-a adus vreo floare… – Si ce? Al meu are post langă Conservator. O conservă n-am văzut pană acum!

Mai mult...

declaratia zilei

„USL va scădea, va scădea, va scădea”, preconizează deputatul PDL Sever Voinescu. Dacă liberalii şi pesediştii fac in toată ţara ce au făcut la Zalău, cand şi-au fluturat steagurile cu USL la un marş al elevilor, nu ar fi de mirare ca PDL să-i bată la fundul gol in alegerile din 2012.

Mai mult...