La Duminica Tomii

După slăvita-I INVIERE, Iisus s-a atătat in trup de mai multe ori ucenicilor, care aveau să urmeze calea chemării Sale. La prima arătare-cea din prima zi, seara, din randul ucenicilor a lipsit Toma. La cuvantul fraţilor intru slujire „Am văzut pe Domnul”, el a răspuns: „Dacă nu voi vedea in mainile Lui semnul cuielor, şi dacă nu voi pune mana mea in coasta Lui, nu voi crede” (Ioan 20,25). La opt zile, Iisus se arată din nou…

Mai mult...

Citiți graiulsalajului.ro și pe Google News

Trei targuri de ţară: Jibou, Nuşfalău, Hida

In prima săptămană a lui Florar, in Sălaj se vor ţine trei targuri de animale. Astfel, in prima zi de luni a lunii, mai mai exact pe data de 2 la Hida se vor aduna oameni şi animale de pe Valea Almaşului. In prima zi de miercuri a lunii, in data de 4 mai, la Jibou şi Nuşfalău se vor ţine primele targuri de ţară de după Paşte. Cum Sărbătorile Pascale au pustiit bugetul multor sălăjeni nu-i…

Mai mult...

Remember

Se vehiculează mereu ideea asocierii in agricultură. Interesant este că o parte dintre fermierii romani, după unele teorii chiar cea mai mare parte a agricultorilor, fug de asocierile agricole, ca dracu@ de tămaie, tocmai pentru că acestea le amintesc de fostele CAP-uri ale lui Ceauşescu. Cu certitudine fostele cooperative agricole de producţie (CAP) işi aveau şi punctele lor bune şi punctele mai puţin bune. Mulţi le hulesc acum, dar există şi persoane care plang după acestea. Şi…

Mai mult...

Rostopasca – planta care face minuni

Dacă ne gandim la faptul că rostopasca se intalneşte adesea in vechile cărţi despre plante medicinale sub numele de „buruiana-de-cele-sfinte” sau „buruiene-sfinte” ne putem imagina de ce prestigiu se bucura odinioară in popor această plantă medicinală. Alte denumiri sunt „ai-de-pădure”, „iarba de negi”, „iarba randunicii”, „nelegariţa”, „scanteiţa” etc. Rostopasca se dezvoltă ramificat atingand o inălţime de 30-80 de centimetri. Ea infloreşte incepand din luna aprilie, pe tot parcursul verii şi pană toamna. Dar şi pe timpul iernii…

Mai mult...

Folosirea raţională a păşunilor

Păşunea, in condiţiile judeţului Sălaj şi nu numai, reprezintă cea mai ieftină modalitate de furajare a animalelor pe timpul verii şi asigură necesarul de masă verde, in funcţie de zona geografică unde este situată. Astfel pe păşunile de campie sezonul de păşunat incepe la sfarşitul lunii aprilie şi durează pană in luna octombrie insumand un total de zile de păşunat cuprins intre 170-200 de zile pe an. Păşunile de deal situate la o altitudine intre 200-700 de…

Mai mult...

Lucrări de sezon in agricultură

In această perioadă, in cultura plantelor de camp se vor incheia lucrările de insămanţare la toate culturile, iar in legumicultură este specifică plantarea răsadurilor in camp. Cultura plantelor de camp Se vor incheia lucrările de insămanţare la toate culturile pană cel tarziu in 10 mai. O altă lucrate care trebuie incheiată in luna mai este erbicidarea cerealelor păioase şi continuarea erbicidării la culturile prăşitoare şi alte culturi. Se tratează cu insecticide solul şi seminţele ce urmează a…

Mai mult...

INFO

Combaterea coropişniţei şi a limacşilor Cei mai răspandiţi dăunţtori din spaţiile protejate ,dar şi din grădina de legume sunt coropişniţa şi limacşii. Odată cu incălzirea solului, coropişniţa se va ridica in stratul superficial al solului, care se poate observa după caruselele şerpuite ridicate la 2-2,5 centimetri. Combaterea coropişniţei in solarii şi in camp trebuie efectuată cu ajutorul monedelor toxice, pregătite din boabe fierte de grau, orz sau porumb, adăugand unul dintre insecticidele Bi-58 (nou), dimetoot, donadium, pilarmax,…

Mai mult...

Un an agricol bun

Vestea bună pentru agricultori este că nu vor mai avea parte de arşiţe pustiitoare, precipitaţiile vor fi normale, iar perspectiva pentru intervalul mai -august 2011 este cel puţin incurajaroare, susţin specialiştii Institului de agrometeorologie. Mai 2011 Temperaturile medii lunare vor fi apropiate de valorile normale in majoritatea regiunilor ţării, cu excepţia zonelor sudice şi vestice, unde acestea vor fi mai mici decat in mod obişnuit. Cele mai mari valori de temperatură pot depăşi 30 de grade Celsius,…

Mai mult...

Măerişte – diferenţa dintre urban şi rural se subţiază pe zi ce trece

Cotrobăind prin ieri şi azi Situată in partea nord-vestică a judeţului Sălaj, in bazinul hidrografic al Crasnei, comuna Măerişte are un teritoriu adeministrativ de 74,97 de kilometri patraţi. In componenţa comunei intră localităţile Măerişte -sat reşedinţă de comună, Criştelec, Doh, Giurtelecu Şimleului, Mălădia şi Uileacu Şimleului. Satul Măerişte este atestat documentar in anul 1351 sub denumirea de Hydveg. Celelalte aşezări ale comunei sunt atestate documentar ceva mai de vreme, incepand cu a doua jumătate a secolului al…

Mai mult...

La ei se poate, la noi nu!

Mă rup greu de acest „tăram al ingerilor” cum numea Papa plaiul mioritic, dar trebuie să recunosc că de cate ori parcurg drumurile de dincolo de graniţele Romaniei, meleagurile mă incantă kilometru după kilometru. Drumurile sunt drumuri, campurile lucrate şi gospodărite, casele ingrijite. Şi nu pentru că cei de dincolo sunt mai buni, mai deştepţi, sau le-a dat Cel de Sus mai mult. Nu… Este aşa pentru că au avut carmuitori mai inţelepţi, mai orientaţi, iar oamenii…

Mai mult...

Insămanţările de primăvară sau teama de bir

Judeţul Sălaj dispune de 239.324 de hectare de teren agricol, din care mai bine de jumătate, adică 120.750 de hectare sunt teren arabil. Comparativ cu anul trecut, in această primăvară lucrările agricole parcă au prins un suflu de inviorare. O fi motivat ţăranul de preţul graului şi al porumbului care s-a dublat, că de preţul motorinei nu poate fi motivat Ori se teme de amenzile promise de guvern pentru terenurile nelucrate? Cert este că lumea a intrat…

Mai mult...

SPORT

Minifotbal Liga 1: Finalul săptămanii trecute a adus o binemeritată pauză in Liga 1 „Autoland Hosu”, iar de azi, la Baza Sportivă Onix se va derula etapa a XXV-a, după următorul program: AS Creaca Jac – Pronet; Poli Ip – Mobil Team Lux Invest; Blue Team – Simoda Macrogroup; Mobila Simex – Sportul Sălăjean; Europan Sărmăşag – Euro Glia Nuşfalău; Focus Cipricom – Zona; Atletico – Echinox; Salamandra – Autoland Hosu Rechinii. Karate tradiţional: CS Terra Kid…

Mai mult...

Incă o partidă dificilă pentru FC Zalău

Vineri, ora 17.00, Stadionul „Măgura” din Cisnădie: FC Cisnădie – FC Zalău Faptul că FC Zalău a invins categoric una dintre principalele contracandidate la locul III a adus nu numai o stare din linişte in randul „alb-albaştrilor” ci şi un plus de moral. Era nevoie de acest lucru, deoarece azi elevii lui Marius Paşca vor evolua in deplasare. Adversara, FC Cisnădie, trage şi ea nădejde că finalul sezonului o va găsi pe podium, astfel că şi acest…

Mai mult...

Titlul este foarte aproape de Zalău!

Sambătă, ora 18.00, Sala Sporturilor din Zalău: Remat Zalău – Ştiinţa Explorări Suntem la un pas de a deveni iarăşi campioni. Cele două victorii obţinute la Baia Mare au uşurat misiunea Rematului, care mai trebuie să obţină un singur succes pentru a intra in posesia titlului şi in acest an. Adversarii noştri, deşi par resemnaţi la prima vedere, vor incerca să echilibreze balanţa. Tocmai de aceea, suntem convinşi că tehnicianul german al echipei noastre, Michael Merten, le…

Mai mult...

Dieta cu lămaie: Slăbeşti 10 kilograme in 16 zile

Acest regim este unul dintre cele mai uşoare, deoarece presupune consumarea a maximum şapte lămai pe zi, insă treptat. Sucul obţinut de la fructe nu se va bea concentrat, ci amestecat cu apă sau ceai. De asemenea, va fi folosit şi peste salate. Sucul de lămaie stimulează digestia, este şi un puternic antioxidant, gră-beşte arderea grăsimilor şi reduce celulita.

Mai mult...

Cum va fi vremea de 1 MAI

Pentru data de 1 mai, meteorologii anunţă vreme inchisă cu innorări şi ploi mai ales in nordul şi nord-vestul ţării. In celelalte regiuni vremea va fi mai frumoasă, cu ploi locale spre seară şi noaptea. Temperaturile medii vor fi cuprinse intre 15 şi 25 de grade. Litoralul va fi mai ferit de ploi, dar temperaturile medii vor fi ceva mai scăzute, intre 15 şi 17 grade.

Mai mult...

Borcea se va recăsători, iar naş ii va fi Gigi Becali

Preşedintele executiv al FC Dinamo, Cristian Borcea, a anunţat, miercuri, intr-o conferinţă de presă, că urmează să se recăsătorească in viitorul apropiat şi că naş ii va fi finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali. ^Am depus actele azi, am termen pe 23 mai şi nu discut alte aspecte. Pe 23 avem termenul final la Judecătoria Buftea.

Mai mult...

declaratia zilei

„Dumnezeu a spus că bărbatul e bărbat şi femeia curvă”, a declarat Gigi Becali. In pelerinajul său la muntele Athos, in săptămana patimilor, europarlamentarul cu miros de oaie a avut ocazia să vorbească cu Dumne- zeu, pentru că el este reincarnarea Sfantului Gheorghe. La cat de frumos a povestit cu Doamne-Doamne, nu-i de mirare că a pierdut Steaua meciul cu Dinamo.

Mai mult...

chestiunea zilei

Pentru a putea construi cei 1000 de kilometri de autostradă promişi in campania electorală din 2008, Emil Boc va trebui să fie premier incă 35 de ani, dacă ţinem cont de faptul că pană acum s-au realizat, in medie, cate 62 de metri de autostradă in fiecare zi de mandat. Dacă vreţi drumuri bune trebuie să votaţi PDL şi zilnic ne vom trezi cu 62 de metri de autostradă finalizaţi.

Mai mult...