Nemultumiti ca au fost „retrogradati” pe grila unica de salarizare, sindicalistii din educatie ameninta cu proteste
Sindicalistii din Educatie se pregatesc din nou de proteste, dupa ce primul ministru Emil Boc a anuntat ca Executivul isi va asuma raspunderea pe Legea salarizarii unice a personalului din sectorul bugetar. Nemultumirea sindicatelor porneste de la faptul ca asumarea raspunderii se face pe o grila in care personalul din invatamant are salarii cu aproximativ 40 la suta mai mici decat cele convenite, anterior, la discutiile dintre partea guvernamentala si partenerii sociali.
Eusebiu Lehene, presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant Salaj si vicepresedinte al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), ne-a declarat ca, „daca se va merge pe varianta respectiva, diminuata cu 40 la suta fata cea convenita cu sindicatele, atunci lucrurile vor iesi urat”. Lehene a anuntat ca prima masura pe care o vor lua sindicatele va fi boicotarea inceputului de an scolar. Blocarea celei de-a doua sesiuni a exa-menului de bacalaureat, din luna august, masura anuntata initial ca prima forma de protest, are, in opinia liderului sindical, un impact prea mic, dat fiind numarul redus de absolventi si cadre didactice implicati in examen.
Referindu-se la actuala forma a Legii salarizarii unice, Lehene a apreciat ca adoptarea ei nu se mai justifica intrucat legea nu rezolva problema esentiala a salarizarii bugetarilor: eliminarea decalajelor prea mari dintre salariile diferitelor categorii de angajati de la stat. „Raportul dintre salariile din Justitie sau din Ministerul Internelor si cele de la „cenusaresele” bugetului, Educatia si Sanatatea, ramane neschimbat. De ce am mai adoptat modelul german de salarizare, unde raportul maxim este de unu la sase, daca la noi ramane unu la 15?”
Ultimatum
Inainte de a trece la proteste, sindicalistii au solicitat, in regim de urgenta, o intalnire cu Consiliul de Coordonare a coalitiei de guvernamant. Solicitarea contine si o „atentionare” privind iminenta declansarii protestelor in cazul in care reprezentantii Executivului nu-si respecta promisiunea (asumata prin semnarea Acordului din 6 mai) de a plasa Educatia cat mai aproape de varful grilei unice de salarizare.