Dascalii, liberi la migratie

Doua nedreptati cu iz de discriminare, facute de-a lungul timpului unui numar insemnat de dascali ar putea fi inlaturate, in perioada urmatoare, printr-o ordonanta de urgenta. Este vorba despre inlaturarea interdictiei titularilor in invatamant de a se transfera din mediul rural la oras, respectiv despre renuntarea la a limita profesorii titularizati pe gimnaziu sa predea la liceu.
Dupa cum ne-a declarat inspectorul scolar cu managementul resurselor umane, Viorel Lungu, desi sustineau acelasi concurs de titularizare, pe aceleasi subiecte cu cei care se titularizau in oras, dascalii care obtineau un post de titular in mediul rural nu se puteau muta, ulterior, pe un loc liber la oras. Invers (de la oras la tara), transferul era posibil. Inspectorul scolar avertizeaza, insa, ca a existat o perioada (2000 – 2001) in care pentru titularizarea in rural era suficienta obtinerea notei 5 la titularizare, in timp ce pentru oras era obligatoriu minimum 7. Drept urmare, noul act normativ ar trebui, potrivit lui Lungu, sa impuna, ca si conditie a transferului de la sat la oras, obtinerea notei minime 7 la titularizare, ceea ce ar fi dupa parerea noastra benefic si pentru cresterea calitatii actului de invatamant.
Cat despre celalalt aspect contradictoriu ce urmeaza sa fie reglat prin ordonanta de urgenta, imposibilitatea profesorilor de gimnaziu de a preda la liceu, Viorel Lungu a apreciat ca “este o prostie pe care am dus-o in spate ani de zile” si ne-a declarat ca ar fi bine sa se rezolve cat mai repede. Prevederea prin care profesorii care au absolvit aceeasi facultate si au sustinut acelasi examen (de titularizare), dar titularizati pe nivele diferite (gimnaziu, respectiv liceu), sunt discriminati, face parte din Statutul Personalului Didactic.
Dupa cum preciza si Lungu, Ministerul Educatiei trebuie sa dea cat mai curand ordonanta de modificare a statutului, astfel incat noile reglementari sa poata fi aplicate la pre-transferul titularilor, programat pentru perioada 5 – 6 mai a.c.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *