Dascalii isi cauta banii prin instante

Banii de vacanta, doar in iulie
Desi, conform Codului Muncii, cadrele didactice ar fi trebuit sa primeasca salariile aferente celor trei luni de vacanta cu cinci zile inaintea intrarii in concediu (adica prin 10 iunie), in Salaj nici un dascal n-a vazut, pana acum, vreun leu din sumele cuvenite. Motivul – care altul decat criza si rectificarea negativa a bugetului educatiei, care face ca prin conturile sistemului de invatamant (si nu numai) sa cam bata vantul. Potrivit liderului sindical Eusebiu Lehene, din previziunile primite de la Trezorerie, cea mai optimista data la care se vor putea face primele plati este inceputul lunii iulie, cel mai probabil achitarea acestor sume urmand a se face in transe. Atat intarzierea, cat si previzibila esalonare a platii constituie motive de nemultumire pentru sindicalisti, care iau in considerare posibilitatea rezolvarii in instanta a acestor nemultumiri.
Bani din 2007, castigati in instanta degeaba!
Tot instanta este vazuta ca si solutie pentru rezolvarea unei alte probleme a dascalilor salajeni. Este vorba despre nepunerea in aplicare a peste 100 de hotarari judecatoresti definitive si executorii, prin care mai bine de o mie de dascali salajeni ar trebui sa primeasca de la stat sume de bani reprezentand diferente de crestere salariala. Mai exact, este vorba despre cresterea salariala acordata dascalilor in 2007, care ar fi trebuit sa se aplice incepand cu 1 ianuarie, insa, in Salaj cel putin, s-a aplicat doar din iulie (hotararea instantei prevede tocmai plata diferentei aferente lunilor ianuarie – iunie). Chiar daca, in majoritatea cazurilor, sumele nu depasesc cateva sute de lei, nici una dintre aceste hotarari nu a fost pusa in aplicare, desi – ne-a declarat Lehene – interpelat pe aceasta tema, ministrul finantelor Gheorghe Pogea i-a asigurat pe sindicalisti: “Eu nu-mi permit sa judec o hotarare judecatoreasca. Eu o aplic”.
Caz penal
Eusebiu Lehene a atras atentia ca neaplicarea unei hotarari judecatoresti este caz penal, raspunderea apartinand atat directorilor unitatilor de invatamant, cat mai ales primariilor de care apartin unitatile in cauza.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *