Presedintele unui centru din Simleu, inlocuit
In ciuda framantarilor aparute in randul dascalimii ca urmare a reducerii drastice a banilor prevazuti pentru plata celor implicati in examenul de bacalaureat, prima proba – cea orala de limba si literatura romana – a inceput si s-a desfasurat, ieri, in Salaj, fara nici un fel de probleme.Potrivit inspectorului scolar general Ioan Abrudan, care este si presedintele Comisiei Judetene de Bacalaureat, “toti oamenii nostri s-au prezentat la timp in centrele unde au fost repartizati, astfel, ca la ora programata, 9,00, am putut incepe examinarea candidatilor”. Seful ISJ a adaugat ca la datorie au ajuns si cadrele didactice universitare numite de Ministerul Educatiei ca si presedinti ai comisiilor de examen, cu o singura exceptie, reprezentata de o profesoara de la Universitatea din Sibiu, care nu s-a prezentat din motive medicale. Cadrul universitar respectiv ar fi trebuit sa prezideze comisia de la Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu” Simleu Silvaniei, in locul sau fiind numit ca presedinte, conform metodologiei, vicepresedintele comisiei, in persoana directorului Grupului Scolar Cserey-Goga Crasna, Daniel Ardelean.
Bacalaureatul continua, astazi, cu partea a doua a probei orale de limba si literatura romana (rezervata celor din ultima parte a alfabetului), tot astazi incepand si proba orala de limba si literatura maghiara. Ultima proba orala, de limba moderna, se va desfasura maine si poimaine. Probele orale sunt eliminatorii, pentru promovare fiind necesara minimum nota 5.
Sume reduse la jumatate
Reamintim ca, potrivit ordinului Ministerului Educatiei prin care se reglementeaza plata personalului didactic implicat in examenul de bacalaureat, sumele au fost reduse substantial raportat la anul precedent, fapt ce a starnit reactii virulente din partea celor vizati, in special din partea liderilor sindicali. De cea mai mare diminuare a sumelor acordate vor avea parte supraveghetorii, care vor primi doar 25 de lei/zi, fata de 64 de lei anul trecut. Sume aproape injumatatite vor primi si profesorii corectori din centrele de evaluare, pentru care s-au prevazut doar patru lei pentru fiecare lucrare corectata, fata de 7,5 lei anul trecut.