Daniel Buda: Exportăm grâu și importăm pâine congelată!

Lipsa capacităților de procesare este una dintre principalele probleme ale României în domeniul agriculturii, consideră europarlamentarul liberal Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI), în Parlamentul European.

Potrivit acestuia, “România exportă grâu și porumb, dar importă făină din Ungaria. Același lucru este valabil și cu produsele din carne, țara noastră exportând animale vii și importând mezeluri”. Declarațiile au fost făcute în cadrul evenimentului Viitorul Agriculturii, organizat de Wall-Street.ro.

Europarlamentarul insistă că țara noastră trebuie să depună eforturi și să investească pentru a lărgi aria de procesare și să renunțe la dependența de importurile din străinătate. ”România trebuie să investească în procesare, exportăm grâu și importăm pâine congelată”, a punctat Daniel Buda.

Liberalul a vorbit și despre lipsa unor sisteme de irigații bine puse la punct.

”Suntem meteo dependenți, deoarece nu avem un sistem de irigații sănătos. Sperăm ca prin PNRR să obținem anumite fonduri și să putem schimba acest lucru. Însă, până acolo, la nivel local, asociațiile de fermieri ar trebui să se implice pentru a soluționa parțial această problemă”, a adăugat europarlamentarul.

Un alt minus identificat îl reprezintă lipsa forței de muncă în agricultură. ”Ne vedem nevoiți să importăm forță de muncă din afara Uniunii Europene”, spune europarlamantarul, care i-a sfătuit pe fermierii mici și mijlocii să se înscrie în diferite structuri asociative pentru a evita falimentarea.

”Nu poți face agricultură durabilă dacă nu faci parte dintr-o asociație. În plus, prin intermediul unei asociații, fermierii pot avea acces mai facil la fondurile europene. În Transilvania, din păcate, întâlnim cea mai mare fragmentare, în acest sens”, a precizat Daniel Buda.

1 thought on “Daniel Buda: Exportăm grâu și importăm pâine congelată!

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut