Europarlamentarul sălăjean Daiel Buda condamnă decizia Comisiei Europene de a refuza restricţiile la importurile de cereale din Ucraina. În opinia sa, acest lucru va duce la crearea unor sentimente anti-ucrainene în Europa, în special din partea fermierilor.
În luna mai, Uniunea Europeană a autorizat cinci state membre (Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia) să interzică comercializarea pe teritoriul lor a grâului, porumbului, rapiţei şi seminţelor de floarea-soarelui din Ucraina, condiţia fiind să nu împiedice tranzitul cerealelor către alte ţări.
Măsura, care a expirat în data de 15 septembrie, a urmărit să-i protejeze pe agricultorii locali, care au atribuit acestor importuri prăbuşirea preţurilor pe piaţa internă, din cauza supraofertei.
După expirarea termenului stabilit, UE a ridicat restricţiile impuse importurilor de cereale ucrainene. Acest lucru a generat o serie de nemulțumiri în rândul fermierilor din cele cinci țări. Fermierii bulgari au blocat deja vămile de la granița în România, iar fermierii români amenință și ei că vor bloca vămile.
„În acest context Comisia Europeană trebuie să aloce resurse financiare noi pentru a compensa pierderile de venit. Autoritățile naționale trebuie să întărească controalele la frontieră, astfel încât fiecărui contingent ajuns in România sa îi fie verificată calitatea și reziduurile de substanțe chimice, în condițiile în care Ucraina folosește o serie de substanțe fie interzise in Europa, fie în limite mult peste cele admise in Europa.
Conform surselor furnizate de către reprezentații sectorul agricol, România a pierdut peste 3 miliarde euro doar în cazul valorificării cerealelor anului agricol 2022, la care adăugăm pierderi preliminare estimate la peste 1,3 miliarde euro asociate, până în prezent, anului 2023 – din cauza perturbării pieței regionale a cerealelor.
În același timp, atât Comisia Europeană cât și autoritățile din România trebuie să privească cu maximă atenție la măsurile asumate de Ucraina pentru limitarea exportului de cereale, astfel încât sa nu fie perturbate și mai tare piețele Europene”, spune europarlamentarul Daniel Buda.