Daniel Buda: COVAX, o inițiativă menită să asigure accesul echitabil, la nivel global, a vaccinurilor împotriva COVID-19!

0
142

Europarlamentarul Daniel Buda (PNL) a participat, zilele trecute, la reuniunea Delegației la Adunarea Parlamentară Euro-Latinoamericană din Parlamentul European, în cadrul căreia a avut  loc un schimb de opinii privind cooperarea interregională pentru a asigura accesul și distribuția vaccinurilor COVID-19, dar și privind mecanismul COVAX.

”UE și statele sale membre colaborează pentru a sprijini țările partenere, inclusiv cele din vecinătate, pe plan sanitar, economic și social. Pentru a îndeplini acest obiectiv de solidaritate, au fost adoptate numeroase măsuri și inițiative și au fost asigurate fonduri semnificative pentru a contracara consecințele mondiale perturbatoare ale pandemiei. În efortul de a sprijini țările mai sărace din întreaga lume, UE a contribuit la COVAX, inițiativa globală menită să asigure accesul echitabil și corect la vaccinuri sigure și eficace. Până în decembrie 2020, Uniunea Europeană a alocat 500 de milioane de euro pentru COVAX. La începutul anului 2021 a fost alocată, în plus, o sumă de 500 de milioane euro, care confirmă donația Uniunii Europene către COVAX în valoare totală de 1 miliard euro. Prin contribuția sa, UE urmărește să faciliteze accesul la vaccinul împotriva COVID-19, indiferent de venit, pentru milioane de persoane din Africa, Asia, zona Caraibilor și Pacific și din vecinătatea estică și sudică a Europei. Obiectivul este de a furniza, până la sfârșitul anului 2021,1,3 miliarde de doze pentru populațiile cele mai vulnerabile din 92 de țări cu venituri mici și medii. Uniunea Europeană și-a declarat, de asemenea, disponibilitatea de a institui un mecanism al UE de partajare a vaccinurilor, prin care statele membre ar putea dona țărilor partenere o parte dintre cele 2,6 miliarde de doze asigurate în cadrul strategiei UE privind vaccinurile. Finanțare din partea Uniunii Europene pentru COVAX va asigura accesul la vaccinuri sigure și eficace împotriva COVID-19 pentru populațiile vulnerabile și cu risc ridicat, precum și pentru personalul medical din prima linie din țările cu venituri mici și medii, UE exprimându-și astfel solidaritatea în această luptă fără granițe!”, explică europarlamentarul originar din Sălaj.

În cadrul reuniunii,  Olivier Bailly, director al grupului de lucru privind strategia de vaccinare a UE, Serviciul european pentru acțiune externă (SEAE), a transmis următoarele mesaje: „UE este atentă în asigurarea vaccinurilor sigure. UE nu va fi în siguranță până când toată lumea nu este în siguranță, inclusiv America Latină. În al doilea rând, trebuie să fim solidari cu țările care sunt mai puternic afectate de pandemie în acest moment. 25% din populația UE a primit cel puțin o doză până la acest moment. Îmbunătățirea situației din UE este un semn bun pentru toată lumea pentru că acest lucru ne va permite să ajutăm și mai mult celelalte țări. UE asigură aproximativ 30% din bugetul total al COVAX. UE a exportat peste 178 de milioane de doze din ianuarie pentru 45 țări, 10 fiind din America Latină. Astăzi, peste 9 milioane de doze au fost exportate către Mexic, peste 3 milioane către Columbia. Suntem mândri că ne respectăm angajamentele și continuăm să sprijinim exporturile din UE către aceste țări”.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.