ianuarie 27, 2023

Daniel Buda anunță trei victorii pentru fermieri în Parlamentul European

Europarlamentarii Daniel Buda și Carmen Avram și-au unit eforturile în interesul sectorului agricol și au reușit să blocheze interdicția de export al animalelor vii, din România. Totuși, europarlamentarul sălăjean Daniel Buda subliniază faptul că va trebui să adoptăm măsuri mai eficiente pentru bunăstarea animalelor în timpul transportului.

“După un an și jumătate de dezbateri și audieri tensionate în Comisia ANIT, europarlamentarii români Daniel Buda (coordonator și raportor EPP) și Carmen Avram (coordonator S&D) au reușit să obțină trei victorii care securizează viitorul fermierilor români și garantează bunăstarea animalelor. Cea mai mare reușită este faptul că, în pofida presiunilor uriașe și constante, s-au respins tentativele de interzicere a exportului de animale vii spre țări din afara Uniunii Europene, precum și de limitare a transportului în interiorul UE. Prin urmare, potrivit documentului final, fermierii își pot continua business-ul, dar cu respectarea celor mai înalte standarde privind bunăstarea animalelor, în special din partea celorlalți actori implicați în lanțul de distribuție și transport. Printre aceste măsuri se numără prevederi legate de respectarea temperaturii optime în interiorul mijlocului de transport. A doua victorie o reprezintă faptul că sectorului zootehnic îi este oferită oportunitatea unei tranziții – deschisă, fără limite obligatorii de timp, sprijinită financiar – către un model de business mai profitabil pentru fermieri. Acest model se bazează pe un comerț cu valoare adăugată, constând fie în exportul de carcase și/sau de material genetic, atunci când e fezabil, fie de produse procesate și abatorizate la nivel local. De aceea, toate acestea presupun dezvoltarea unor rețele locale și regionale de abatoare pe teritoriul României. Această tranziție ar putea duce la o creștere a bunăstării atât a animalelor, cât și a fermierilor, precum și a consumatorilor, aceștia din urmă având acces la un lanț de distribuție scurt și la produse locale proaspete. În al treilea rând, s-a reușit introducerea în textul final a unor prevederi ferme privind elaborarea unui studiu de impact riguros, precum și continuarea cercetării în domeniu, astfel încât revizuirea legislației să se bazeze doar pe informații certe, măsuri realiste și rezultate benefice sectorului. Munca celor doi europarlamentari români s-a bazat, în fiecare moment, pe convingerea că orice măsură luată la nivel european, în privința sectorului agricol, trebuie să prezinte o soluție, și nu o interdicție”, se arată într-o informare postată de către europarlamentarul Daniel Buda.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut