Danemarca ridica restrictiile de pe piata muncii pentru romani si bulgari

Danemarca ridica restrictiile de pe piata muncii pentru romani si bulgari, incepand cu 1 mai, insa companiile straine care plaseaza forta de munca in aceasta tara pentru prestarea de servicii sunt obligate sa se inregistreze la Registrul pentru Furnizorii Straini de Servicii. Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), incepand cu 1 mai, cetatenii romani pot lucra in Danemarca fara a detine permis de munca, in conditii egale cu cetatenii acestui stat sau cu cetatenii celorlalte state membre ale Uniunii Europene.
“In ceea ce priveste detasarea lucratorilor, incepand cu data de 1 mai 2009, procedurile realizate de Serviciul danez de imigrari vor fi inlocuite cu procedurile Registrului pentru Furnizorii Straini de Servicii si ale Agentiei daneze de Comert si a Companiilor”, informeaza ANOFM.
Astfel, companiile straine care detaseaza forta de munca in Danemarca, in vederea prestarii de servicii, sunt obligate sa se inregistreze si sa transmita informatii atat despre firma, cat si despre fiecare serviciu prestat in Danemarca, la Registrul pentru Furnizorii Straini de Servicii danez (“Register for Foreign Service Providers – RUT”), inainte de a incepe activitatea pe teritoriul acestei tari, companiile care nu respecta aceste proceduri putand fi amendate de politia daneza.
Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) anunta, in luna ianuarie, ca Guvernul danez a ajuns la un acord cu partidele parlamentare prin care conditiile tranzitorii de acces pe piata muncii a cetatenilor romani si bulgari vor fi eliminate de la 1 mai 2009. Potrivit datelor inregistrate de autoritatile daneze, citate de MMFPS, in luna august 2007 au fost emise 13.000 de permise de munca cetatenilor statelor UE, ajungand in octombrie 2007 la aproximativ 8.800, dintre care 796 au fost acordate cetatenilor romani. Tratatul de aderare la UE a tarilor din Europa Centrala si de Est permite statelor membre sa adopte masuri tranzitorii privind accesul fortei de munca din noile state membre UEpana la 7 ani.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *