februarie 5, 2023

Dan Radu – condamnat la 7 ani de inchisoare; Lucian Baican – condamnat la 3 ani cu suspendare

Magistratii Tribunalului Salaj s-au pronuntat ieri in dosarul de trafic de influenta la Primaria Zalau pentru retrocedari ilegale de terenuri, deschis in toamna lui 2015, cand procurorii DNA au facut perchezitii la Primaria Zalau, actiune in urma careia au fost in care au fost inculpati afaceristul imobiliar Dan Radu si fostul subprefect Lucian Baican.

Din pronuntarea Tribunalului Salaj reiese ca Lucian Baican, fost subprefect si sef al Serviciului Fond Funciar din Primaria Zalau, a luat mita de la Dan Radu un teren si materiale de constructii pentru a-l ajuta in afacerile cu terenuri.
Pentru Dan Radu a fost pronuntata o pedeapsa de 7 ani si 4 luni de inchisoare cu executare, din care i se deduce perioada cat a fost in arest preventiv si in arest la domiciliu, din 19 octombrie 2015 pana in prezent. 
Pentru Baican Lucian Claudiu sentinta prevede o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare, cu o perioada de 4 ani termen de incercare. 
Sentinta dispune confiscarea de la Dan Radu a sumei de 278.216 de lei, adica 2,78 miliarde lei vechi, si a unui teren de 1.570 metri patrati situat pe strada Ion Neculce nr. 1.
De asemenea, de la Baican Lucian s-a dispus confiscarea sumei de 69.056 lei, valoarea terenului primit de la Dan Radu, si a sumei de 4.262 de lei, reprezentand valoarea materialelor de constructii primite de asemena de la Dan Radu in schimbul sprijinului oferit in activitatea infractionala.
Cei doi pot ataca decizia in termen de zece zile.

Dan Radu a fost “prins” cu trafic de influenta, 
spalare de bani si dare de mita, toate in forma continuata

Sentinta pronuntata ieri detaliaza faptele pentru care au fost condamnati cei doi inculpati.
Pentru comiterea infractiunii de trafic de influenta comisa în forma continuata (4 acte materiale) Dan Radu este condamnat la 4 ani de inchisoare. Pentru comiterea infractiunii continuate de spalare de bani (2 acte materiale), este condamnat la 3 ani de inchisoare. Pentru comiterea infractiunii de dare de mita comisa în forma continuata, este condamnat la 3 ani de inchisoare. 
Sentinta contopeste pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare, la care se adauga un spor de o treime din totalul celorlaltor pedepse de 3 ani si 4 luni, în final, inculpatul având de executat 7 ani si 4 luni de închisoare, iar din pedeapsa aplicata I se scade perioada privarii de libertate, începand cu data de 19. octombrie 2015 si pâna la zi.

Lucian Baican – condamnat pentru luare de mita

Pentru comiterea infractiunii de luare de mita (2 acte materiale), sentinta dispune tei ani de inchisoare pentru Baican Lucian Claudiu si i se interzice dreptul de a fi ales în autoritatile publice sau în orice alte functii publice, dar si dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat pe timp de 1 an. Baican Lucian este achitat pentru comiterea infractiunii de spalare de bani (2 acte materiale).
Sentinta prevede insa suspendarea executarii pedepsei sub supravegherea Serviciului de probatiune de pe lânga Tribunalul Salaj pe durata unui termen de încercare de 4 ani. 
Adica, in aceasta perioada, Baican se va prezenta la Serviciul de Probatiune ori de cate ori va fi necesar, va primi vizitele consilierului de probatiune, va anunta in prealabil orice schimbare a locuintei, va comunica schimbarea locului de munca, va comunica informatii de natura a permite controlul mijloacelor de existenta. 
Lucian Baican va trebui sa execute 60 de ore de munca in folosul comunitatii la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau sau la o parohie de pe raza municipiului Zalau.

Dan Radu l-a mituit pe Lucian Baican sa obtina retrocedarea de terenuri pentru persoane de la care lua bani

 Din rechizitoriul DNA reiese ca în perioada septembrie 2012 – iulie 2015, inculpatul Dan Radu a pretins si a primit bani si teren de la anumite persoane, lasând sa se înteleaga ca are influenta asupra functionarilor Primariei Municipiului Zalau cu atributi în domeniul reconstituirii dreptului de proprietate. Ce s-a dovedit in dosar este ca i-a dat mita lui Baican.

In ce îl priveste pe Lucian Baican, rechizitoriul DNA arata ca în perioada 2014 – septembrie 2015, pentru ajutorul acordat în reconstituirea dreptului de proprietate privata asupra unor terenuri, Baican Claudiu Lucian, în calitate de functionar public, având functia de subprefect al judetului Salaj si ulterior de sef al Serviciului de fond funciar din cadrul Primariei municipiului Zalau, a primit de la inculpatul Dan Radu foloase constând într-un teren în suprafata de 831 de metri patrati, în valoare de 69.056 lei, precum si materiale de constructii în suma de 4.262,58 lei. 
Bunurile imobile ale lui Dan Radu si ale lui Lucian Baican se afla sub sechestrul DNA.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut