septembrie 24, 2023

Dai un bec vechi și primești 200 de lei pentru un bec LED

0

Criza energetică și sfaturile pe care le primim zilnic de câteva luni bune (pentru a consuma cât mai puțină energie electrică) se lasă cu un nou proiect al Agenției Fondului de Mediu – Rabla pentru becuri.

Prin acest program care se vrea lansat în perioada următoare, românii care vor să își schimbe becurile cu filament din locuințe cu unele cu leduri vor primi un ajutor de la Guvern.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat la postul național de televiziune că, prin programul național ”Rabla pentru becuri”, la predarea unui bec cu filament, cetățeanul va putea primi un voucher de 200 de lei, bani cu care beneficiarul își poate cumpăra becuri de tip LED, eficiente energetic.

Propunerea venită de la Agenția Fondului de Mediu pentru noul program este de 400 de milioane de lei.

„Trebuie să vorbim despre soluțiile cu efect real, pentru că vorbim de gospodării unde schimbarea becurilor va avea un efect de 50%, dar vorbim de gospodării unde schimbarea becurilor nu atinge nici 5%, pentru că, acolo unde sunt foarte multe instalații electrice consumatoare, schimbarea becurilor nu va aduce un avantaj. În gospodăriile unde este un televizor și un aparat radio, acolo da, schimbarea becurilor poate însemna un pas uriaș înainte. Unii cetățeni vor aplica pentru așa ceva, alții merg să își ia becurile noi, mai eficiente, și nu așteaptă un program național. Propunerea AFM este un voucher cu o valoare de 200 de lei și trebuie dus la un centru becul vechi, e același principiu care se aplică și la celelalte programe Rabla. Aduci un bec vechi și primești un voucher pentru a cumpăra unul mai eficient din punct de vedere energetic”, a spus Tanczos.

Ministrul Mediului a mai precizat că voucherul nu va fi condiționat de numărul de becuri predate, dar și faptul că, momentan, programul se referă strict la becuri de tip LED.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut