ianuarie 27, 2023

Dacian vs. Cristian: Stelian Ion (n-)a fost avocatul lui Mazăre

O postare scurtă a fostului europarlamentar Cristian Preda a stârnit o mulțime de luări de poziție pe tema ”a fost sau n-a fost Stelian Ion avocatul lui Radu Mazăre?”, în contextul numirii avocatului ”interlopilor” Laura Vicol la șefia comisiei juridice din Camera Deputaților.

Cioloș a cerut retragerea sprijinului pentru Vicol

Inițial, după alegerea Laurei Vicol la șefia Comisiei Juridice, liderul USR Dacian Cioloș a cerut retragerea acesteia din funcție.

”Le cer președinților PNL și PSD, Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, să o retragă imediat pe avocata interlopilor, Laura Vicol, de la șefia Comisiei juridice a Camerei Deputaților. Alegerea făcută de PNL și PSD este un afront inimaginabil la ideea de dreptate în România și aduce în fruntea unei comisii care trebuie să coordoneze dezbaterile pe reforma legilor justiției un personaj care a susținut desființarea DNA și întărirea Secției Speciale. În plus, noua președintă girată de PNL și PSD a făcut parte dintr-un partid extremist, antieuropean și suveranist condus de Sebastian Ghiță, un personaj care încă fuge de justiție. Domnilor Cîțu și Ciolacu, sper că înțelegeți că semnalul dat prin această numire este unul de întoarcere într-o zonă cenușie a justiției, împotriva recomandărilor UE, și că vă asumați toate consecințele pentru direcția iliberală în care duceți România”, a fost apelul politic făcut de Dacian Cioloș.

Cristian Preda face paralelă între Laura Vicol și Stelian Ion

Recent, fostul europarlamentar Cristian Preda a postat un mesaj scurt în care achiesa la ideea de a nu fi Laura Vicol șefa Comisiei Juridice, dar taxa și dubla măsură a lui Dacian Cioloș în privința numirilor de avocați ai interlopilor în funcții cheie.

”Îmi place faptul că Dacian Cioloș îi reproșează public, pe un ton tăios, președintelui Iohannis că a nășit numirea la comisia juridică a Camerei a unei „avocate a clanurilor interlope”. Are dreptate: e un scandal! E, însă, problematic faptul că fostul premier opune respectiva numire susținerii USR pentru Stelian Ion, de vreme ce acesta s-a făcut cunoscut, la rândul său, ca avocat al lui Radu Mazăre…”, a scris Cristian Preda.

Postarea a iscat numeroase reacții mai ales din partea susținătorilor USR. Apoi a venit și reacția lungă a președintelui USR, Dacian Cioloș.

”Îi mulțumesc lui Cristian Preda pentru laudă, dar și pentru critică. Îl apreciez pentru activitatea sa politică și didactică și sper ca scurta noastră colaborare să fi lăsat câteva amintiri plăcute. Plecând din acest punct, aș vrea să îi răspund în ceea ce privește aspectul invocat de el, public, cu privire la o paralelă a cazurilor Laura Vicol și Stelian Ion. Cei doi nu au nimic în comun. Am citit criticile privind nemulțumirea mea că doamna Vicol, penalist, apărătoare a clanurilor interlope și activistă împotriva campaniilor anticorupție, a fost numită președinta Comisiei juridice din Camera Deputaților. Îmi asum poziția, pentru că am dreptul la propriile judecăți de valoare atunci când discut despre clasa politică. Laura Vicol poate fi ce dorește domnia sa, inclusiv deputat și președinte de comisie, dacă are sprijin politic. Din perspectivă legală. Dar din perspectivă morală, ea nu are ce căuta în politică și aici mă despart decisiv de Cristian Preda. Politica românească este capturată de clanuri și grupuri de interese. Oamenii politici au fost 30 de ani reprezentanții unor grupuri care au dorit să facă bani din afaceri cu statul și prin jumulirea bugetului de stat. Acești oameni au introdus relativismul ca unitate de măsură. Așa ne-am trezit, de pildă, cu Gigi Becali europarlamentar PNL și coleg cu Cristian Preda în Parlamentul European. Eu cred că e timpul să punem punct și să ne purtăm ca niște oameni care înțeleg moralitatea și care nu cad în capcanele relativismului servit de pe post de echilibru și echidistanță. Laura Vicol nu are ce căuta în politică, este compromisă moral de propriile ei acte, iar dacă am fi avut o clasă politică decentă ea nu ar fi ajuns nici măcar deputat. E o chestiune de curățenie publică. Paralela invocată de Cristian Preda este cel puțin nepotrivită. Nu stau să îi construiesc eu apărarea lui Stelian Ion, ar părea subiectivă fără doar și poate. Dar Stelian Ion nu a fost niciodată avocatul lui Radu Mazăre așa cum Laura Vicol a fost avocata clanurilor interlope. Stelian și-a asumat o carieră politică, a făcut opoziție la PSD în războiul dus de acest partid cu justiția și a încercat la Ministerul Justiției să schimbe modul în care funcționa această instituție până când a fost îndepărtat, peste noapte, de premierul Cîțu. Stelian Ion nu a apărat public niciun penal, în timp ce Laura Vicol a construit la televizor nu doar apărarea unor interlopi și politicieni penali, dar s-a și pronunțat public pentru desființarea DNA. Or, să facem paralele morale între cei doi este de necrezut. Mai ales că diferența dintre noi și ei e că cei care greșesc la noi pleacă automat din politică, în timp ce cei care greșesc la ei sunt promovați. Priviți conducerile PSD, PNL și UDMR și veți înțelege diferența dintre noi și ei”, explică pe îndelete Dacian Cioloș.

În replică, Cristian Preda i-a răspuns telegrafic liderului USR: ”Dacian, îți mulțumesc și eu pentru laudă, dar și pentru critică. Răspund telegrafic: numirea ca ministru al justiției a fostului avocat al lui Mazăre a dezamăgit un număr important de votanți USR. A fost o greșeală politică majoră. La fel de greșit a fost faptul că USR a susținut atitudinea arogantă a lui S. Ion față de președinte, ceea ce a dus la demiterea ministrului și ulterior la căderea guvernului Cîțu”.

5 thoughts on “Dacian vs. Cristian: Stelian Ion (n-)a fost avocatul lui Mazăre

  1. Cei doi din poză…. Lolek și Bolek… dacă mai țineți minte celebrele desene animate din vechiul regim!!! Se agață de orice ptr a ieși in evidentă! Rusine!!!👎

  2. mai repede trebuie retrasa diploma de la liceul agricol a lui ciolos….nu a fost in stare sa termine un liceu teoretic sau liceu industrial de pe vremuri

    1. Că Ciolacu tău a absolvit „Universitatea Ecologică”, organizație neacreditată care comercializa diplome, după care un masterat politic pe la fosta „Șt. Gheorghiu”. Doar nu era să facă vreo universitate de stat și vreun masterat de specialitate prin cele străinătăți! Cît privește fostul liceu agricol din Șimleu, a dat profesori universitari în Cluj și București, inclusiv în horticultura absolvită de Cioloș. Și vezi că în cele două postări folosești semne inexistente în limba română (4 puncte și 3 semne de exclamare).

  3. Cel din poza alături de Cioloș, e Ghinea! Ministrul 0 dacă vi-l mai amintiți din guvernarea Cioloș și ulterior ministru in guvernul citu! Cel care a reușit sa acceseze o fonduri europene, cel care a făcut pe genunchi planul de redresare și reziliență către UE și care alături de ceilalți usr risti ne-au adus in urma cu un secol!!!

    1. Măi băiete, ți-am explicat și la conturile/postările de mai sus că nu e corect să pui trei semne de exclamare. Iar, în codul comunicării pe internet, a pune semnul exclamării după fiecare propoziție înseamnă a zbiera la oameni.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut