Dacian Cioloș: ”PNL, PSD și UDMR încep distrugerea justiției”

Sălăjeanul Dacian Cioloș, liderul USR, a atacat dur actuala coaliție de guvernare pe marginea justiției, pornind de la excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură.

”PNL, PSD și UDMR încep distrugerea justiției. Puțina reformă realizată va face pași uriași înapoi din cauza coaliției girate de președintele Iohannis.

Ne compromitem iremediabil parcursul european și ne alăturăm Poloniei și Ungariei pe lista de țări-problemă.

Excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură arată rău din orice punct de vedere privim lucrurile. Chiar și dacă această decizie a CSM va fi întoarsă de Înalta Curte, semnalul a fost dat. Judecătorii trebuie să aibă mare grijă, oricine poate păți ce a pățit Danileț.

Pe lângă cazul său, am tot primit informații în ultimele luni că mai mulți judecători și procurori se simt timorați și se află în diferite stadii de cercetări disciplinare.

Respect independența justiției și neamestecul politicienilor în treburile ei interne, dar știu și că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, inventată de PSD, nu e desființată, cum nici legile justiției făcute de Dragnea și Iordache nu au fost complet modificate. Și cunosc din vechea coaliție rezistența la orice modificare.

Vă reamintesc doar că fitilul care a destrămat coaliția cu PNL și UDMR a pornit tot de la Justiție și de la dorința foștilor colegi de a scăpa de Stelian Ion, pentru că nu era controlabil.

Nu vreau să cred că ne îndreptăm spre scenarii cunoscute, precum cele din Polonia sau Ungaria, cu un DNA fără dinți și cu magistrați timorați. Dacă însă se întâmplă acest lucru, rezistența trebuie să fie pe măsură și vă garantez că USR va fi în prima linie”, este mesajul transmis de Dacian Cioloș.

Cristi Danileț, exclus pentru că a postat filmulețe pe Tik-Tok

Judecătorul Cristi Danileț a anunțat pe pagina sa de Facebook că a fost exclus din magistratură pentru două filmulețe postate pe Tik-Tok.

”Azi (n.red. luni, 13 decembrie) s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru doua filmulețe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalalt curăț o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viața mea privată pentru care nu înțeleg să dau socoteală nimănui.

Abaterea reținută este <conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției>. Soluția s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecția Judiciară.

Evident, voi formula recurs la ICCJ și sunt sigur că se va remedia această soluție. Îmi voi continua îndeplinirea atribuțiilor până se ia decizia finală”, a scris judecătorul.

Reacții de susținere pentru judecătorul Cristi Danileț au venit din toate zonele, inclusiv politice.

Ce a decis CMS-ul în privința lui Danileț?

Potrivit presei centrale, CSM-ul a decis excluderea judecătorului din cauza postărilor în mediul online, dar nu face referire la acele filmulețe de Tik-Tok despre care vorbește Danileț.

„Cu majoritate, admite acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva domnului Cristi Vasilică Danileț – judecător în cadrul Tribunalului Cluj pentru fapta constând în manifestările pârâtului pe rețelele de socializare. Cu majoritate, în baza art. 100 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, aplică domnului Danileț Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancțiunea disciplinară constând în <excluderea din magistratură> pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) din același act normativ. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție”, se arată în minuta deciziei respective.

About Author

One Reply to “Dacian Cioloș: ”PNL, PSD și UDMR încep distrugerea justiției””

  1. Întreb: Ce treaba are un politician, un europarlamentar cu aceasta decizie? De ce se amesteca in astfel de treburi? Ce îl deranjează? Nu poate dormi linistit in Parlamentul European?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *