Guvernul l-a nominalizat pe Dacian Ciolos, fost ministru al Agriculturii, drept candidat al Romaniei pentru postul de comisar european, propunerea urmand sa fie inaintata, luni, presedintelui Traian Basescu, a anuntat premierul Emil Boc. „Guvernul l-a nominalizat pe Dacian Ciolos in functia de comisar european. Aceasta propunere va fi inaintata presedintelui Romaniei si va fi transmisa presedintelui Comisiei Europene. Am pus acest lucru in urma ratificarii in Irlanda a Tratatului de la Lisabona, a semnarii de catre Polonia a Tratatului si in asteptarea ca si Cehia sa faca acelasi demers”, a spus Boc.
Dacian Ciolos, de profesie inginer agronom, a fost ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in perioada octombrie 2007-decembrie 2008, in Guvernul condus de Tariceanu.
Conform procedurii, Guvernul unui stat membru UE propune un candidat pentru postul de comisar european, iar portofoliul acestuia este stabilit de catre presedintele Comisiei Europene.
Europarlamentarul PSD Victor Bostinaru a declarat, vineri seara, pentru MEDIAFAX, ca presedintele CE Jose Manuel Barroso i-a transmis presedintelui Traian Basescu, printr-o comunicare oficiala, solicitarea de a face „alte trei nominalizari” pentru postul de comisar european.
Bostinaru a precizat ca Romaniei nu i s-a transmis explicit faptul ca nu va primi portofoliul Agriculturii, insa din solicitare reiese acest lucru. Presedintele Traian Basescu a declarat recent ca Romania va incerca sa obtina portofoliul Agriculturii in Comisia Europeana, iar in acest scop si-a mobilizat „toti prietenii”, mentionand ca Bucurestiul a lansat deocamdata o singura varianta, dar exista si alternativa.
Comisia Europeana, in actuala sa componenta, are mandat pana la 31 octombrie 2009. Membrii Comisiei sunt alesi o data la cinci ani.