noiembrie 27, 2022

Dacian Ciolos a fost desemnat prim ministru sa faca un guvern de tehnocrati

Presedintele Klaus Iohannis l-a desemnat aseara pe salajeanul Dacian Ciolos in functia de prim ministru al Romaniei. Decizia presedin-telui Romaniei vine dupa ce s-a consultat cu partidele politice de doua ori si s-a convenit ca este nevoie de un guvern tehnocrat, in contextul in care intreaga clasa politica a fost contestata in proteste de strada de amploare.

“Avem nevoie de o clasa politica integra, curata, care sa fie lipsita de scandaluri. Partidele trebuie sa se curete de corupti, sa faca curatenie. Avem nevoie de alegeri corecte in 2016. Avem nevoie de oameni noi, pentru ca fara oameni noi nu vom avea o clasa politica noua. Este nevoie sa afirm ca Romania ramane pe calea europeana si euro-atlantica. Orice guvern vom avea, trebuie sa fie sprijinit de parlament si de catre partidele politice. Optiunea mea am prezentat-o si partidelor la consultari, iar acestea au fost de acord cu un guvern de tehnocrati. Solutia a fost acceptata de partide, cu mici exceptii. Îl desemnez pe domnul Dacian Ciolos ca prim ministru al Romaniei”, a spus presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, ieri putin dupa ora 17.00.

Ciolos promite “un guvern care va fi deschis spre societate”

“Îmi voi concentra atentia si energia pentru a-mi forma echipa atât din punct de vedere al persoanelor, cât si al conceptului de program de guvernare. Trecem printr-o perioada-cheie, societatea a ajuns la un grad de maturizare. Voi forma un guvern care sa fie in masura sa aplece urechea spre cei care au idei. E o perioada scurta pentru a finaliza reformele pe care le asteapta toata lumea. Voi conduce un guvern care va fi deschis spre societate, trebuie sa lucram impreuna cu cetatenii”, a spus prim-ministrul Dacian Ciolos.

PSD are dubii ca Guvernul Ciolos va trece de parlament

Iuliu Nosa, presedintele executiv al PSD Salaj, considera ca Guvernul Ciolos nu va trece de votul parlamentului. “E un drept constitutional de a desemna alt premier in conditiile in care un premier si-a dat demisia si se pune problema unui nou guvern. Acest drept il are presedintele. Ca salajean, ma bucura nominalizarea. Ca om politic, spun doar ca sper sa reuseasca sa constituie in 10 zile constitutionale un guvern. Care apoi, sa vedem daca va avea sustinere consti-tutionala sau nu; asta pot spune la ora actuala”, spune Iuliu Nosa.

Radu Capilnasiu se mandreste cu Ciolos

“Pentru noi ca si comunitate e o mandrie sa avem un om care este recunoscut ca un bun tehnocrat, un om cu recunoastere interna- tionala, mai mult decat atat, sunt convins ca daca va trece guvernul va face treaba buna. Depind asteptarile de multe lucruri, pot sa spun ca o consider o alegere foarte buna si exista premisele pentru a se intampla ceea ce reprezinta o resetare si a zonei politice, a oamenilor politici. Cu siguranta nu va fi usor, nu ai cum sa schimbi (clasa politica – n.r.) peste noapte; sunt oameni care trebuie sa plece, sunt oameni care merita sa fie folositi pentru cunostintele lor, pentru faptul ca nu exista suspiciuni si probleme in ce-i priveste”, a spus Radu Capilnasiu, co-presedintele PNL Salaj si primarul orasului Zalau.

Lucian Bode vede in Ciolos alegerea perfecta

“Nominalizarea lui Dacian Ciolos în calitatea de prim-ministru desemnat, corespunde criteriilor de profesionalism si intergritate impuse de societatea româneasca. Presedintele Klaus Iohannis si-a exercitat atributiile conferite de constitutia României, alegând la finalul consultarilor cu partidele politice parlamentare varianta unui prim ministru tehnocrat care sa conduca un guvern suta la suta tehnocrat. Decizia domnului prese-dinte Klaus Iohannis de a-l nominaliza ca premier pe salajeanul Dacian Ciolos este sustinuta de PNL. Asteptam sa vedem propunerile lui Dacian Ciolos in ce priveste structura noului guvern, programul de guvernare si nominalizarile pentru portofoliile ministeriale. Sper ca viziunea liberala sa se regaseasca in abordarea noului guvern, cel putin in sectoare-cheie precum energia, economia, educatia, sanatatea, apararea. Sunt convins ca directia in care se îndrepta Romania este una corecta, in beneficiul romanilor. Faptul ca vom avea un presedinte si un prim ministru caliti pe aceleasi valori (nu ca pana acum) nu poate fi decât in avantajul Romaniei si al romanilor”, spune deputatul Lucian Bode, co-presedinte PNL Salaj si fost ministru al Economiei in guvernul Ungureanu. stop_coloana

UDMR-istii sunt multumiti

“Un nume ca Ciolos e bine venit, este in regula, il vom sprijini. Sper sa vina cu o echipa care sa faca fata. O sa aiba ce lucra din plin. E o situatie sensibila, trebuie sa aduca ministri cu expertiza, sa fie tehnocrati. Eu sper ca acest an, care va fi foarte greu, pentru ca e electoral, sa fie constructiv. Este o satisfactie pentru noi, salajenii, avem oameni de valoare care s-au nascut in Salaj. Eu zic ca putem fi mandri; in acelasi timp asteptam sa ofere sprijin, investitii, sa fim prioritari noi salajenii in agenda dansulului, pentru ca avem nevoie. Daca s-ar incepe lucrarile la autostrada si s-ar realiza alte investitii ar fi foarte benefic pentru salajeni acest mandat al lui Ciolos”, spune presedintele UDMR Salaj, Seres Denes.

Primarul Septimiu Turcas vede in Dacian Ciolos, care i-a fost coleg de liceu, un om pe placul romanilor

“Cred ca asteptarile celor care au investit incredere in Iohannis incep sa dea roade. A facut o propunere de prim ministru care, cred eu, este in concordanta cu asteptarile romanilor. Faptul ca este salajean da o satisfactie locala tuturor care locuiesc in acest judet”, spune Septimiu Turcas.
Primarul orasului Simleu Silvaniei a fost coleg de liceu cu primul ministru Dacian Ciolos. Septimiu Turcas a terminat liceul in 1986, iar Dacian Ciolos in 1987.

Ciolos i-a refuzat pe Tariceanu si Boc

Calin Popescu Tariceanu si Emil Boc au incercat in trecut sa-l coopteze pe Dacian Cioos in PNL si in PDL. Ciolos a ramas insa ferm si nu s-a inscris in nicun partid politic. A trecut prin multe functii fara sa accepte compromisul. Nici când a fost în executivul condus de Tariceanu nu s-a lasat convins sa intre într-un partid. Guvernul Boc i-a oferit slujba de secretar de stat, dar Ciolos a refuzat imediat si a spus doar atât: “Nu ar fi un lucru bun nici pentru mine, nici pentru actualul ministru care va veni cu echipa lui de lucru, nu cu a mea”.

Cine este Dacian Ciolos

Dacian Ciolos s-a nascut pe data de 27 iulie 1969 in Zalau, dar parintii sai locuiesc in satul Pericei.
Este absolvent (1987) al Liceul Agroindustrial din Simleu Silvaniei (acum Grupului Tehnologic “Ioan Ossian”), specializarea horticultura si vinicultura. A urmat apoi cursurile Facultatii de Horticultura la Universitatea de Agricultura si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o in 1994. Doi ani mai tarziu, in 1996, primeste de la Scoala Nationala Superioara de Agronomie din Renns, Franta, un certificat privind studiile superioare. Un an mai tarziu isi aprofundeaza studiile la Universitatea din Montpellier, Franta. Ciolos a beneficiat de o bursa guvernamentala franceza. Din anul 2000 este doctorand in economia dezvoltarii agricole si rurale de la Institutul National de Cercetari Agronomice din Montpellier, Franta.
A activat doi ani ca agroeconomist stagiar la Comisia Europeana, in perioada 1997 – 1999, cand Romania se zbatea sa intre in NATO, iar perspectiva de a intra in Uniunea Europeana era departe.
Între anii 2002 – 2003, lucreaza la Comisia Europeana, Delegatia CE în România, ca Manager cu tinta Agricultura si Dezvoltare Rurala. Începând din ianuarie 2005, activeaza în cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, mai întâi pe postul de consilier al Ministrului, reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European (ianuarie 2005 – mai 2007), apoi subsecretar de stat pentru Afaceri Europene (mai – octombrie 2007), pentru ca in final sa ocupe functia de Ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in perioada 11 octombrie 2007 – 22 decembrie 2008 in cabinetul condus de Calin Popescu Tariceanu, cand l-a avut ca sef de cabinet pe salajeanul cu origini din Marin, Avram Fitiu, candidat PNTCD la functia de senator in 2012.
Presedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, a anun?at la 27 noiembrie 2009 lista comisarilor europeni: Dacian Ciolos a fost desemnat comisar pentru Agricultura si Dezvoltare rurala. “Este cel mai competent candidat pe care l-am avut pentru Agricultura”, spunea Barroso.În data de 9 februarie 2010, Parlamentul European acorda votul de învestitura Comsiei Europene conduse de Jose Manuel Baroso si automat si lui Dacian Ciolos.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *