Dacia: 300 de contracte de munca ce expira in ianuarie nu vor mai fi prelungite

Directorul general al Automobile Dacia, Francois Fourmont, a anuntat, luni seara, ca, pe langa masura opririi productiei pentru alte doua saptamani, s-a decis ca 300 de contracte de munca pe perioada determinata, care expira la sfarsitul acestei luni, sa nu mai fie prelungite.

Cei 300 de angajati care ar urma sa isi incheie activitatea la Dacia la sfarsitul lunii ianuarie se adauga celor 620 de salariati ale caror contracte pe perioada determinata au expirat in decembrie 2008 si nu au mai fost prelungite.

“Deciziile privind programul de productie de la Automobile Dacia se iau doar pentru intervale de maximum o luna, din cauza incertitudinii existente pe piata. In situatia actuala, nu putem lua decizii pentru intervale de timp mai lungi. De asemenea, am decis sa nu acordam tichetele de restaurant in aceasta luna” a declarat, luni seara, la uzina din Mioveni, Francois Fourmont.

Dacia a anuntat, luni, ca va intrerupe din nou productia, pentru doua saptamani, in intervalul 26 ianuarie- 8 februarie, ca urmare a scaderii dramatice si continue a pietelor auto.

Potrivit unui comunicat al Dacia remis, luni, agentiei MEDIAFAX, salariatii care vor ramane la domiciliu, in somaj tehnic, vor fi remunerati cu 85% din salariul individual brut, conform contractului colectiv de munca pe 2008.

“Dacia se vede nevoita sa recurga la aceasta masura pentru a-si adapta productia la scaderea comenzilor ca urmare a declinului pietelor auto. Acest declin este manifestat cu deosebire in cazul Romaniei, prima piata a constructorului, unde in 2008 a fost comercializata peste o treime din productia uzinei de la Mioveni. In decembrie 2008, Dacia a comercializat 3.622 unitati pe piata sa interna, in scadere cu 55% fata de nivelul inregistrat in decembrie 2007”, mentioneaza producatorul auto.

Cota de piata a Dacia pe piata romaneasca s-a plasat la 27,3% la finele anului trecut, potrivit Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile, in usoara scadere fata de finele lui 2007, cand vanzarile constructorului auto au reprezentat 27,8% din total.

Uzina de la Mioveni a reluat lucrul luni, dupa ce productia a fost intrerupta in total timp de aproximativ o luna, in mai multe zile ale lunilor octombrie, noiembrie si decembrie. Activitatea a fost intrerupta tot din cauza scaderii cererii.

Odata cu reluarea productiei, luni, Dacia a scazut cadenta de productie, de la 1.360 de unitati la 1.085 vehicule pe zi.

Sindicatul Automobile Dacia a anuntat ca va organiza, marti, la Mioveni, un miting de protest la care sunt asteptate cateva mii de persoane.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *