septembrie 28, 2023

Mediatizată ca o mare propunere în perioada campaniei electorale din septembrie 2020, înființarea rețelei de gaz în cele două comune rămâne încă la stadiul de dorință. Până când finanțarea va fi… cu putință.

Probabil va mai curge câțiva ani apă pe Someș până când locuitorii comunelor sălăjene Băbeni și Lozna vor avea gaz metan prin rețea, chiar dacă în a doua parte a anului trecut s-a semnat asocierea între cele două administrații publice pentru accesarea fondurilor necesare și implementarea proiectului prin care gazul să ajungă la fiecare gospodărie.

În acest moment, abia este în lucru studiul de fezabilitate și se depun documentațiile necesare pentru obținerea certificatului de urbanism, iar edilii celor două comune s-au ocupat în ultimele săptămâni de strângerea de semnături din fiecare gospodărie pentru a fi siguri în câte gospodării se dorește gaz metan prin conductă, nu de la butelie.

Primarul comunei Băbeni, Dorel Vancea, a declarat pentru Graiul Sălajului că în acest moment nu se poate vorbi de o valoare a proiectului privind înființarea rețelei de gaz metan deoarece nu sunt finalizate toate studiile și documentațiile necesare și că speră să găsească și sursa de finanțare, astfel încât să fie un proiect cu finalitate, nu un proiect-muzeu.

”Noi, ca administrații locale, ne dorim și ne străduim să realizăm acest proiect. Dar nu promitem și că vom avea gaz într-un termen de doi sau trei ani… Săptămâna trecută au fost depuse documentațiile necesare la Consiliul Județean Sălaj pentru obținerea certificatului de urbanism. Nu știm în acest moment valoarea la care se ridică proiectul pentru că studiul de fezabilitate este în lucru. Azi (luni-n.r.) am predat planșele proiectantului pentru că am punctat fiecare racord și urmează să avem discuții cu operatorii economici. Vrau să duc conducta prin Someș, din zona carierei, spre Piroșa și să venim din partea de sus cu rețeaua deoarece sunt costuri mult mai mici decât să ducem magistrala roată pe la podul de la Ciocmani. Am găsit un traseu mult mai ușor și mai ieftin”, a declarat primarul Vancea.

Edilul este mai optimist în privința sursei de finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență, decât din fonduri guvernamentale.

”Eu sper să primim finanțare. Din fonduri guvernamentale sunt șanse foarte, foarte, foarte mici să avem bani, prin CNI sau PNDL la fel. Există șanse mai mari prin PNRR și nici nu spun că vom reuși, dar nici că nu încercăm să implementăm proiectul. Toată lumea își dorește, iar eu sper să îl demarăm dar să îl și finalizăm cu succes ca să nu ajungă un proiect-muzeu. Noia avem, spre deosebire de alte comune, un mare avantaj: magistrala de gaz este foarte aproape de noi și atunci costurile finale nu vor fi la fel de mari ca în cazul altor proiecte concurente”, a afirmat primarul.

În Comuna Băbeni s-au adunat aproximativ 730 de semnături, iar în comuna Lozna, aproximativ 600 de semnături.

Comuna Letca a ieșit din asociere

În vara anului 2020, în plină campanie electorală, cei trei primari vecini de pe Valea Someșului – Dorel Vancea la Băbeni, Dorel Man la Letca și Alin Pocol la Lozna – s-au înțeles să încheie o asociere între cele trei comune pentru implementarea obiectivului de investiții ”Înființare rețea de distribuție gaze naturale în Comuna Lozna, Comuna Băbeni și Comuna Letca, județul Sălaj”, astfel încât numărul de consumatori finali mai mare să aducă un punctaj mai mare proiectului. Adică șanse mai mari pentru finanțare. Cum în Comuna Letca există deja rețea de gaz și ar fi urmat doar o extindere, primarul Dorel Man a decis să iasă din asociere, chiar dacă hotărârile de Consiliu Local privind aprobarea înființării asciației au fost votate în ședințele din luna august.

Dorel Man a precizat doar că ”rețea de gaz este la noi în comună; să se ocupe ei dacă asta și-au dorit”.

2 thoughts on “DA ori BA rețelei de gaz în comunele Băbeni și Lozna

 1. Ce parere are acum preotul din Babeni,care in campania electorala ia facut propaganda in biserica lui Vancea dorel,indemnand oamenii sa-l voteze,pentru ca are deja proiect pentru introducerea gazului in babeni.Acest primar nu este in stare sa faca ceva pentru comuna,pentru ca realizarile lui in peste 20 de ani de primarie sunt ZERO.Ar face un mare bine comunei daca si-ar da demisia si ar pleca

 2. “Promisiuni deşarte

  Şi cei ce vin, ca cei ce pleacă,
  Ne pun mereu aceeaşi placă:
  “De mâine veţi trăi mai bine!”
  Şi noi roşim, ei n-au ruşine…”
  👏👏👏

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut