Cutremur produs aproape de Zalău. INFP anunță lanț de cutremure produse duminică

Duminică dimineața, la ora 08:13, s-a produs un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.9, la adâncimea de 4.2 km, în județul Bihor.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: la 38 km SV de Zalău, 56 km E de Oradea, 75 km V de Cluj-Napoca, 92 km S de Satu Mare, 97 km NV de Turda, 99 km SE de Debrecen.

Activitatea seismică a fost una intensă, în acest sfârșit de săptămână, în România, după cum anunță Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Un cutremur slab ca intensitate a avut loc în Bihor, iar alte două cutremure s-au produs duminică seara în zona muntenească și în zona vrânceană ale județului Buzău.

Seismele s-au produs la un interval mic unul de celălalt.

Un cutremur de 2,6 grade s-a produs la ora 21:11, în Muntenia, județul Buzău, la adâncimea de 12,8 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 37 km N de Slobozia, 41 km SE de Buzău, 74 km SV de Brăila, 90 km S de Focșani, 91 km SV de Galați, 93 km E de Ploiești.

La 21:36, încă un cutremur, de această dată în zona seismică Vrancea a județului Buzău. Cutremurul a avut 2,4 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 86,6 km, în apropierea următoarelor oraşe: 50 km E de Sfântu-Gheorghe, 60 km V de Focșani, 63 km E de Brașov, 74 km NV de Buzău, 93 km N de Ploiești, 99 km SV de Bacău.

Cum acționăm la cutremur

Indiferent de pregătirea pe care o avem, un cutremur ne va lua mereu prin surprindere și pe cei mai mulți dintre noi ne va panica. În caz de cutremur, este important să acționăm rapid și să urmăm anumite măsuri de siguranță pentru a ne proteja viața și integritatea corporală.

  • Păstrează-ți calmul: Încearcă să rămâi calm și păstrează-ți luciditatea în timpul cutremurului;
  • Gândește-te la măsurile de siguranță pe care trebuie să le iei;
  • Găsește un loc sigur: Caută o zonă sigură în casă, cum ar fi sub un cadru de ușă solidă, sub o masă rezistentă la șocuri sau sub o piesă de mobilier robustă;
  • Evită ferestrele, oglinzile sau alte obiecte care ar putea cădea și te-ar putea răni;
  • Protejează-ți capul: Încearcă să te acoperi capul cu mâinile pentru a te proteja de eventualele obiecte care cad;
  • Stai departe de obiecte periculoase: În timpul cutremurului, evită să te apropii de mobilierul care ar putea cădea, de uși sau ferestrele care s-ar putea sparge sau de orice alt obiect care prezintă pericol;
  • Nu folosi liftul: Evită să folosești liftul în timpul sau imediat după un cutremur. Folosește scările pentru a te deplasa în siguranță

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *