Cursuri gratuite de prim ajutor

Ai șansa să înveți cum să acționezi corect atunci când un copil se îneacă sau un adult suferă un stop cardiac sub ochii tăi.

Cursul “Părinți Salvatori”, de resuscitare în caz de stop cardio-respirator și salvare de la înec, ajunge din nou la Zalău, în perioada 18-19 iunie 2021.

Un adult, dar mai ales un copil mic se poate îneca oricând cu lapte de la sân, apă sau ceai, cu salivă, cu mâncare sau cu orice obiect mic pe care îl bagă în gură. De asemenea, stopul cardio-respirator poate interveni, în special la adulți, ca urmare a unor afecțiuni cardiace, de cele mai multe ori fără antecedente medicale. În astfel de situații, acordarea primului ajutor, în mod corect, este esențială și poate face diferența între viață și moarte.

Cursul “Părinți Salvatori” are loc la Zalău în 18-19 iunie, locația urmând a fi comunicată ulterior înscrierii. Vor fi organizate două grupe, de la orele 10.00 și 17:00. Cursul, cu o durată de aproximativ 4-5 ore, se adresează tuturor persoanelor adulte, nu doar părinților, și este gratuit. În mod normal, costul său ar fi de 350 lei. Participanții au posibilitatea să facă o donație pentru a susține costurile organizării.

Locurile sunt limitate la 25 de persoane, iar pentru a putea ține evidența înscrierilor se va trimite mesaj doar prin Whatsapp la numărul de telefon 0757.643.838 cu numele, data, ora și localitatea.

Cursul s-a desfășurat la Zalău și în luna martie, când s-a bucurat de un real succes.

În România, rata de supraviețuire în caz de stop cardio-respirator este de doar 1,8%. Această realitate arată, de fapt, că peste 98% din cei aflați în stop cardio-respirator nu supraviețuiesc mai ales din cauză că nu știm să oferim primul ajutor. Iar cei mai predispuși sunt copiii mici, care se pot îneca, involuntar, în cele mai banale moduri. În situațiile în care martorii intervin imediat, rata de succes a resuscitării este situată între 60% și 80%!

O poveste frumoasă, pornită de la o dramă cumplită

“Părinți Salvatori” nu este doar o poveste…și nu se termină cu „și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”. “Părinți Salvatori” este eroul care a lipsit din povestea soților Vlașin atunci când era atât de important să apară să schimbe destine. A apărut la câteva săptămâni după, ca o datorie morală care avea să schimbe cursul a mii de vieți.

“Părinți Salvatori” s-a născut din drama familiei Vlașin, prin pierderea lui Luca, în urma unui banal înec cu mâncare. În septembrie 2015, băiețelul familiei, în vârstă de 2 ani și jumătate, s-a înecat cu mâncare. Deși au ajuns la spital, eliberarea căilor respiratorii a fost imposibilă, din cauza lipsei unui echipament de specialitate, numit video-bronhoscop. După 49 de zile de comă, inima lui Luca a încetat să mai bată.

Tatăl îndoliat a cerut familiei și prietenilor care au participat la înmormântare să nu aducă flori sau coroane, ci să doneze contravaloarea acestora în contul unei fundații, în vederea strângerii banilor necesari achiziționării și dotării Spitalului Județean din Baia Mare cu echipamentul care a lipsit atunci când Luca a avut nevoie de el.

După doar 3 luni, această dorință a devenit realitate. Astfel, în februarie 2016, familia Vlașin a donat spitalului un echipament complex, pentru a cărui achiziționare s-au plătit în jur de 50.000 de EURO.

De atunci, la familia Vlașin apelează în mod constant familii ale căror copilași au probleme grave de sănătate. Operații și terapii de recuperare în România, Italia, Germania, Spania, SUA, Ucraina, dar și procurarea de medicamente rare sau scumpe, fac de asemenea parte din activitatea curentă a Asociației pentru Educație și Caritate, asociație care gestionează toate proiectele “Părinți Salvatori”.

Săptămâna viitoare, Vasile Vlașin revine la Zalău pentru două zile (18-19 iunie), pentru a ne învăţa cum să acţionăm în caz de forţă majoră.
Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.