Curg amenzile pentru furnizorii care au umflat facturile la curent și gaze

În mai puțin de o săptămână, Protecția Consumatorilor a găsit nereguli cu nemiluita la companiile furnizoare de energie. Pe fondul numărului foarte mare de plângeri venite din partea cetățenilor care au primit facturi astronomice la curent sau la gaz, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a demarat controale la companiile furnizoare de energie.

Potrivit news.ro, ANPC a aplicat amenzi în valoare de 450.000 de lei în urma controalelor care au vizat 72 de companii.


Printre neregulile constatate de către comisarii ANPC se numără neaplicarea plafonării şi compensării preţurilor conform OUG118/2021 începând cu 1 noiembrie 2021, tabelul privind consumul energie electrică, de pe site-ul companiei nu cuprinde consumul zilnic de referinţă, inclusiv marja de 10%, informările privind compensarea facturilor de energie electrica şi gaze naturale, transmise clienţilor, nu conţin elementele din care este compus preţul la care se aplică compensarea, nerestituirea la termen a avansului achitat la trecerea la alt furnizor, nerespectarea termenului de răspuns la solicitările petenţilor de încheiere a contractelor de furnizare pentru energie electrică şi gaze naturale, punând consumatorii în situaţia de a nu cunoaşte statusul contractului o perioadă de până la 60 de zile, contractele emise nu conţin preţul serviciilor din preţul gazului, doar preţul total, astfel încât consumatorul nu poate verifica modalitatea de calcul al compensării acordate, diferenţe de preţ între 2 notificări privind preţul emis de operatorul economic unui consummator, operatorul economic nu s-a asigurat că notificările privind majorările de preţ au fost primite de consumatori; majorările succesive ale tarifelor nu au fost determinate de modificări legislative.

Amenzilor li s-au adăugat și obligațiile de a înceta practicile comerciale incorecte în raport cu consumatorii şi măsura recalculării tuturor facturilor care nu respectă prevederile legii.

”Primele rezultate ale Comandamentului pentru Energie – structură special creată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), aflată sub directa coordonare a preşedintelui instituţiei, Mihai Culeafă, şi a directorului general Paul Anghel conturează modul în care unele companii furnizoare de energie electrică şi gaze naturale, pentru consumatori persoane fizice, le respectă acestora drepturile, dar şi legislaţia în vigoare. Astfel, până în acest moment, adică în perioada 6-13 ianuarie 2022, comisarii ANPC au controlat 72 de operatori economici, din întreaga ţară, cu unul sau mai multe puncte de lucru, la 27 dintre aceştia, constatându-se abateri”, au anunțat reprezentanții ANPC, citați de news.ro.

Care sunt furnizorii verificați de Protecția Consumatorilor

Lista companiilor verificate de Protecția Consumatorilor este lungă, la fel ca cea a abaterilor constatate. Controalele sunt în desfășurare, mai ales că operatorii au mai multe puncte de lucru.

Au fost verificate până acum, dar încă nu la toate punctele de lucru, CEZ VÂNZARE SA, DISTRIGAZ SUD REŢELE, ENGIE ROMÂNIA
RCS & RDS SA, ENEL ENERGIE MUNTENIA, ELECTRICA FURNIZARE SA, DIGI ENERGY, PADO GROUP INFRASTRUCTURES SRL, E.ON ENERGIE ROMANIA SA, EURO SEVEN INDUSTRY SRL, RESTART ENERGY ONE SRL, GAZ VEST, MEGACONSTRUCT SA, GAZMIR IASI SRL, GRENERG SRL, RES ENERGY SOLUTIONS SA, DISTRIGAZ VEST SA, CPL CONCORDIA ROMANIA SRL, CIS GAZ SA, SPEAKOVER ROMANCE SRL, PREMIER ENERGY SRL, GAZ NORD EST HÂRLĂU, PRISMA SERV COMPANY SRL, GAZ EST SA, PRISMA GAZ SRL, MVM TRADE ENERGY PLUS SRL, NOVA POWER, ELECTRIC & GAZ POWER TRADE SRL, SST GROUP TRANSILVANIA SRL, NORD GAZ SRL.


Comandamentul pentru Energie îşi continuă verificările până pe data de 31 martie 2022.

About Author

2 Replies to “Curg amenzile pentru furnizorii care au umflat facturile la curent și gaze”

  1. Eon a făcut o șmecherie, a emis facturile pe ianuarie în decembrie, înainte de intrarea în vigoare a legii compensărilor deci, fără compensări. Așteptăm ac și pt cojocul ăstora !

  2. Este factura din iulie 2021.
    Ce legătură are cu ceea ce se intampla zilele acestea?
    În plus,sunt 39.000 kw…probabil este o fabrică acolo.
    Nu mai dezinformati si agitație lumea aiurea….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *