Cumpărarea clădirii Asirom din centrul Zalăului nu a trecut de votul consilierilor județeni

  • Doar 19 consilieri județeni au votat ”pentru” exprimarea intenției de cumpărare a imobilului și terenului aferent de pe strada Unirii

Proiectul de hotărâre privind exprimarea intenției de achiziționare a clădirii Asirom de către Consiliul Județean Sălaj nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat în ședința de miercuri, 23 februarie.

Cu doi consilieri județeni ai PNL absenți de la ședință – Adrian Margin și Alexandru Dimitriu, cu cele 10 abțineri din partea consilierilor PSD, proiectul de hotărâre nu a întrunit cele minim 21 de voturi ”pentru” necesare adoptării.

La dezbaterea asupra proiectului de hotărâre, consilierii PSD au obiectat faptul că proiectul de pe ordinea de zi a fost inițiat fără a fi anunțați anterior cu privire la intenția de achiziționare a clădirii, deci o lipsă de comunicare prealabilă inițierii proiectului de hotărâre.

”Nu contestăm procedura cuprinsă în acest proiect de hotărâre. Este vorba că suntem puși în fața faptului împlinit și am fi vrut să clarificăm aceste aspect: de ce, pentru ce, pentru cine și ce anume ar trebui să se facă acolo. Nu-i o problemă că se achiziționează, e foarte bine că se întâmplă asta, problema este în a comunica. Era corect să cunoaștem dinainte aceste aspect”, a precizat în cadrul ședinței liderul grupului PSD din Consiliul Județean, Sergiu Panie.

De cealaltă parte, președintele Dinu Iancu-Sălăjanu a explicat că proiectul se referă la exprimarea intenției de a cumpăra imobilul. ”S-ar putea să nu cumpărăm, comisia noastră va negocia cu cel care vinde. Consilierii spun dacă cumpărăm sau nu și pe urmă aprobăm. Noi azi ne declarăm intenția de a cumpăra”. Argumentul adus de șeful administrației județene este faptul că serviciile din subordinea Consiliului au nevoie de spații pentru o mai bună derulare a activității, cum este și DGASPC Sălaj, iar achiziționarea imobilului ar rezolva o parte dintre probleme, mai ales ales că imobilul este situat în centrul Zalăului.

Grupul PSD nu a dorit să își desemneze nici reprezentant în Comisia de evaluare și negociere, în care Dinu Iancu-Sălăjanu propusese să fie desemnat câte un reprezentant din partea fiecărui grup de consilieri.

Grupul PNL l-a desemnat reprezentant pe consilierul Marcel Zaharia, ulterior și pe vicepreședintele CJ Sălaj – Claudiu Bîrsan (în locul rămas liber după refuzul desemnării din grupul consilierilor PSD). Grupul UDMR l-a propus pe consilierul Attila Sojka, iar grupul USR l-a propus pe consilierul Nicolae Olar. Din partea Consiliului Județean a fost desemnat ca membru în Comisia de evaluare Dorel Labo, directorul de Patrimoniu. Cum proiectul de hotărâre nu a trecut la vot, nici această comisie nu s-a înființat.

Imobilul a fost evaluat la aproximativ 200 de mii de euro

Așa cum se arată în proiectul de hotărâre, în vederea demarării procedurii de achiziție a fost realizat, în luna ianuarie 2022, raportul de evaluare al imobilului de către evaluatorul autorizat Augustin Ielciu.

Prețul maxim stabilit pentru imobilul cu două etaje de pe strada Unirii, în vecinătatea Școlii Gimnaziale ”Simion Bărnuțiu”, în suprafață totală de circa 272 metri pătrați, este de 1.004.000 lei, adică 203.000 euro la cursul din 31 ianuarie 2022, data realizării evaluării.

Imobilul a fost construit în 1975 de către proprietar, iar de atunci încoace, nu au existat alte tranzacții ale acestui imobil. Proprietarul clădirii și al terenului aferent este Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurace Group SA.

”Consiliul Județean Sălaj are în structură o serie de instituții subordonate, cu atribuții în gestionarea sectorului asistenței sociale, al culturii, sănătății, evidenței populației. O parte dintre acestea se confruntă în prezent cu un deficit de spații. În acest sens, Județul Sălaj a căutat soluții pentru soluționarea acestei probleme și s-a ivit posibilitatea achiziționării bunurilor aflate în proprietatea Asirom Vienna Insurance Group S.A., (…) situate în același imobil în care își desfășoară activitatea Direcția Generală
de Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj, instituție subordonată Consiliul Județean Sălaj”, precizează administrația județului în raportul aferent proiectului.
Proiectul va fi reintrodus pe ordinea zi în cadrul altei ședințe de Consiliu Județean.

About Author

2 Replies to “Cumpărarea clădirii Asirom din centrul Zalăului nu a trecut de votul consilierilor județeni”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *