ianuarie 31, 2023

Cum sunt încurajați românii să recicleze: 50 de bani în plus pentru ambalaj; returnare fără bon fiscal

Fiecare cumpărător va plăti 50 de bani în plus pentru oricare ambalaj de sticlă, metal sau plastic al băuturilor și va primi banii înapoi la returnarea ambalajelor.

Sistemul de garanție-returnare pentru ambalajele de băuturi intră în vigoare din luna octombrie, după ce Guvernul a aprobat săptămâna trecută ordonanța care stabilește termenul de intrare în funcțiune a acestui sistem.

Executivul a aprobat și administratorul unic la nivel național, respectiv ReturRO, o asociație din care fac parte reprezentanții producătorilor, ai comercianților și ai statului.

Vestea a fost dată de ministrul Mediului, apelor și pădurilor, Tanczos Barna, care este de părere că măsura ne va scăpa de ambalajele aruncate pe drumuri, șanțuri, munți, văi și ape, și că va educa oamenii să recicleze ambalajele.

”Hotărârea de guvern prevede ca S.C. RetuRo Sistem Garanție Returnare S.A. implementează, gestionează, operează şi asigură finanțarea sistemului de garanție-returnare la nivel național.

Implementarea SGR în România va avea o contribuție esențială în atingerea țintelor ambițioase de reciclare și colectare, pe care țara noastră și le-a asumat. Prin desemnarea RetuRo ca administrator al SGR, intrăm practic în ultima etapă a procesului de implementare, aceea de construcție efectivă a sistemului. În perioada imediat următoare vom avea o întâlnire cu reprezentanții companiei, în cadrul căreia vom discuta și stabili planul de implementare, calendarul și etapele acestuia.

Un lucru este cert: România are nevoie de un SGR 100% operațional în cel mai scurt timp posibil, astfel încât să scăpăm odată pentru totdeauna de tonele de deșeuri aruncate la întâmplare, pe drumuri, în șanțuri, pe câmpuri, în lacuri sau râuri. SGR presupune reținerea unei garanții de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziționată, sumă care va fi recuperată de consumatori imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România”, a scris ministrul pe pagina sa oficială.

Care este procedura efectivă

Potrivit legislației adoptate, de la începutul lunii octombrie, sistemul de garanție-returnare pentru ambalaje ar trebui să fie funcțional și obligatoriu pentru producători și comercianți.

Sistemul se va aplica atât produselor fabricate în România, cât și celor importate sau achiziționate intracomunitar.

Practic, la cumpărarea băuturilor ambalate, consumatorii vor trebui să plătească în plus o garanție de 50 de bani pentru fiecare produs. Sistemul se va aplica pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0, 1 şi 3 litri.

După golire, recipientul trebuie dus într-unul din punctele de returnare organizate în orice magazin din țară, inclusiv în supermarket-uri. Garanția plătită inițial va putea fi recuperată fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Scopul sistemului este de a introduce ambalaje într-o economie circulară pentru atingerea țintelor naționale de colectare și reciclare stabilite la nivel european. Uniunea Europeană dorește ca până în 2025 să se colecteze 77% din pet-urile puse pe piață, iar până în 2029, 90%.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut